За даними Державної фіскальної служби, зараз близько мільйона підприємців користуються послугами фінустанов як приватні особи. Це дозволяє їм приховувати виручку від оподаткування. Доки не вироблені критерії, за якими банки повинні збирати дані для податкової служби. Без цього банкірам буде складно впоратися з великими масивами інформації, — розповіли податкові аналітики. Але практичний результат буде — банкіри зможуть відмовляти в обслуговуванні клієнтам -фізособам, яких запідозрять у приховуванні торгової виручки.

Фіскальна служба посилається на 69 статтю Податкового кодексу. Правила співробітництва ДФС і банків прописані також у Порядку надання інформації про відкриття/закриття рахунків ФОП.

Ці документи не прямо прописують обов'язок банків розповідати податковій про особові рахунки ФОПів. Але, згідно з 6 пунктом 69 статті податкового кодексу, фізособи-підприємці, які відкривають в банку звичайний рахунок, зобов'язані повідомляти про свій статус ФОП.

Крім того, банк повинен перевірити клієнта — чи не зареєстрований він в Реєстрі фізосіб-підприємців.

Вичислити підприємців серед маси «звичайних» клієнтів можуть відділи фінмоніторингу банків, які постійно фіксують нестандартну активність на рахунках своїх клієнтів. Втім, поки, згідно з вітчизняним законодавством, така інформація є банківською таємницею, і без зміни законодавства податкова служба не має права її вимагати.

Правда експерти вказують, що ймовірність скасування банківської таємниці в Україні висока, так як наша країна може найближчим часом приєднатися до міжнародного стандарту звітності CRS. Цей протокол вже впроваджений в Євросоюзі, він має на увазі скасування таємниці і можливість розкриття фіскалам даних про клієнтів.