У вівторок ситуація на валютному ринку продовжить погіршуватися, а курсові коливання посиляться.
Йде відверта гра «на підвищення» курсу долара, що вигідно як експортерам, так і самим спекулянтам. Оплачувати цей банкет як завжди будуть прості громадяни, що побачать нові цінники в магазинах і отримають все дорожаючи послуги такої ж низької якості, але вже за вищою ціною.
Нацбанк намагається протистояти цьому процесу, але вдається до крайності без особливої послідовності. То за один тиждень регулятор скидає на ринку 240 млн доларів для утримання курсу і робить це в основному в публічному форматі аукціону, то знижує обсяги вливань до 71,05 млн доларів за тиждень, працюючи в «тихому» форматі інтервенцій через Matching, то взагалі фактично адресно викидає на ринок до 10 млн доларів, що майже ніяк не посилює позицій гривні, як було вчора.
Все це говорить, що чиновники знову не готові до серйозної атаці на нацвалюту і просто гасять чергові валютні пожежі без особливої стратегії. Або — реально хочуть девальвувати гривню для латання дірок в бюджеті і просто роблять вигляд «великої боротьби за курс».
При будь-якому з цих варіантів — нові скачки курсу просто роблять населення країни і економіку все біднішою і неконкурентноспроможною, а купку наближених до процесу девальвації все богатше. І розмови про те, що дешевшають усі валюти країн, що розвиваються і у нас все ще не так погано в порівнянні з тією ж Туреччиною — це все спроби перекласти проблеми і слідства на оточуючих.
При цьому чиновники мало говорять, про те, що у тій же Туреччині центробанк екстенно виділив на підтримку банків 10 млрд доларів і що перше, що зараз розглядають турецькі парламентарії — це термінове зниження податків для промисловості, бізнесу і громадян для компенсації втрат від обвалу турецької ліри.
Наші ж депутати всі на відпочинку і розмов про якісь адекватні методи захисту економіки від чергового кризи, що насувається — навіть не ведеться. Навіщо, адже згідно декларацій наших депутатів і чиновників того ж НБУ — основні кошти вони тримають у валюті.
Сьогодні гра по девальвації гривні продовжиться. Попит на валюту перевищує пропозицію, що на фоні притримування валюти експортерами — дає їм і спекулянтам можливість в черговий раз заробити на зростанні курсу.
«Допомагати» спекулянтам в розігріві ринку буде збереження надліквідності в банківській системі. На ранок вівторка коррахунки банків трохи знизилися, але все одно перевищують 52,5 млрд.
Тиск зайвої ліквідності в поєднанні з психологічним настроєм ринку на девальвацію і зростання котирувань готівкового ринку — може остаточно підірвати котирування міжбанку до першочергової мети в 27,50 гривень в найближчі дні і стратегічної мети в 28 гривень до кінця місяця.
Фактор наближення періоду бюджетних платежів і розрахунків підприємств з персоналом за авансами у серпні — поки особливо не спрацював. Причина — «багато» зараз у компаній гривні і особливо витрачати їм валюту (при зростанні курсу) — у них резону немає. І тому для протистояння зростанню котирувань поки писалася стаття НБУ оголосив аукціон з продажу 100 млн доларів до 11 годин.
Сьогодні «Мінфін» очікує продовження протистояння курсових інтересів великих гравців з ростом спекулятивних атак на гривню. Ми очікуємо на 14 серпня коридор по курсу 27,32-27,45 гривень і вище.
За нашими прогнозами обсяги операцій і активність на міжбанку у вівторок будуть в межах: до 620 угод на суму до 430 млн доларів.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 27,05-27,39 і продаж 27,48-27,70 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,30-27,425 гривень та продаж 27,48-27,55 гривень.
Про тенденції на торгах за 13 серпня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним курсом — 81% респондентів вважають, що долар буде трохи нижче 27,50 гривень. 19% опитаних вже припускають його закріплення на рівні істотно вище 27,51 гривень.
За ринковим курсом прогнози для гривні ще гірше. 71% респондентів вважають, що долар повернеться до рівня нижче 27,50 гривень. Але вже 29% опитаних не сумніваються в його значному зростанні понад 27,51 гривень.
Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара на завтра ви можете залишити тут:
Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram