Як повідомляє domik.ua з посиланням на Фонд держмайна, в Україні змінилася процедура реєстрації звітів про оцінку нерухомого майна. Зокрема, ввели єдину базу даних звітів, як того і вимагає Податковий кодекс. У цю базу входить модуль електронного визначення оціночної вартості. З його допомогою можна буде перевірити вартість об'єктів (і з'ясувати, чи правильно з них сплачені податки).

У Фонді держмайна впевнені, що нововведення дозволить виключити зловживання в сфері оцінки. Не секрет, що зараз найчастіше вартість нерухомості знижується, щоб таким чином зменшити базу оподаткування.

Функція єдиної бази даних буде полягати в здійсненні моніторингу звітів про оцінку на предмет відсутності порушень при їх складанні.

Якщо звіт правильний і зазначена оціночна вартість майна відповідає ринковій, він буде зареєстрований з присвоєнням унікального номера. «Звіт про оцінку, не зареєстрований в єдиній базі даних звітів про оцінку, без присвоєного унікального номера відповідно до затверджених вимог — недійсний», — роз'яснили у ФДМ. При укладанні угод нотаріус перевірить реєстрацію такого звіту в єдиній базі даних і наявність унікального номера.

Якщо звіт не буде зареєстрований системою через причину «неправильної» вартості, оцінювачі вправі звернутися до Фонду держмайна з апеляцією і протягом 10 днів отримати рецензію на ці звіти, а потім внести їх в базу, якщо рецензія буде позитивною.

Новий порядок почне діяти вже на днях — з 18 липня. При цьому, якщо звіт був зареєстрований до цієї дати, він залишається дійсним протягом зазначеного в них терміну дії, але не більше шести місяців з дати оцінки зазначеної в звіті. Звіти, зареєстровані до 18 липня, які були використані при оформленні угод, не вимагають ніяких додаткових дій. А ось невикористані під час підписання договорів звіти підлягають безкоштовній перереєстрації.