Тенденція зростаючого дефіциту персоналу на тлі масової трудової міграції стала основною на вітчизняному ринку праці в першому півріччі 2018 року, — констатують в компанії Ancor Ukraine. За даними рекрутерів, найбільше в цьому році зросла кількість вакансій в сферах виробництва товарів масового споживання, готельного та ресторанного бізнесу, послуг, торгівлі, медицини і фармації та ін. Ринок банків і фінансових послуг продовжує поступово скорочуватися. А флагманами економіки залишаються IT і сільське господарство, — констатують в Ancor Ukraine.

При цьому в агропромі найбільш затребувані зараз вузькопрофільні фахівці зі знанням іноземних мов (селекціонери, агрономи, механіки). Їм готові платити в середньому на 10% більше, ніж в минулому році. На ринку IT кількість вакансій збільшилася на 31%, а зарплати — на 13%. Роботодавці активно залучають девелоперів, тестувальників, IT-рекрутерів.

Кількість вакансій на ринку медицини і фармації збільшується з кожним днем. При цьому заробітні плати зросли в середньому на 10%, з початку року. Найбільш затребувані медичні представники, регіональні менеджери, продакт менеджери, фахівці з реєстрації.

А ось вакансій в сфері банків і фінансових послуг, у порівнянні з минулим роком, більше не стало. Активно розвиваються хіба що колекторські компанії і компанії з видачі мікропозик.

Особливо гаряче зараз на ринку робочого персоналу. Найбільшим попитом серед фахівців є кваліфіковані будівельники, різноробочі, кур'єри, вантажники, комплектувальники, складальники, водії вантажного автотранспорту, продавці, прибиральниці. При цьому зарплати особливо не рости і залишилися на рівні минулого року — від 5 тис. до 15 тис. грн.

Директор кадрового холдингу АНКОР в Україні Юрій Перч вважає, що основним завданням роботодавців стане утримання персоналу.

«За офіційними даними прикордонної служби України, число наших громадян, що виїхали в Європу, на 1,7 млн ​​більше кількості тіх, хто повернувся назад за останні два роки. Ця цифра відображає реальну ситуацію з трудовою міграцією. Ми говоримо як про висококваліфікований персонал, так і про студентів. Проблема може загостриться через  рішення Польщі про виділення 2,9 млрд. злотих на програму залучення з України студентів і кваліфікованої робочої сили. Представники робочих спеціальностей середньої кваліфікації теж в зоні ризику. Відсутність впевненості в завтрашньому дні поряд з низьким рівнем доходу «виганяє» багатьох українців за кордон, при цьому забезпечуючи їм більш високі доходи і стандарти життя », — підсумував експерт.