У «Консалтинговій групі А-95» причиною зростання цін називають ослаблення гривні щодо основних валют.

З 24 липня по 6 серпня курс долара на міжбанківському ринку зріс на 75 копійок і перевищив 27 грн, а вартість євро збільшилася з 31,11 грн до 31,27 грн.

Аналітики «А-95» звертають увагу, що за той же період світові ціни на нафту і нафтопродукти змінилися незначно, що підкреслює пріоритетність «валютного» фактора.

Читайте також: Роздрібні мережі підвищують ціни на бензин та дизель

«Близько 85% нафтопродуктів Україна імпортує, закуповуючи за валюту. Акциз на нафтопродукти встановлений в євро. Сумарно валютна складова у вартості палива на АЗС досягає 85%, тому зв'язок між коливаннями валютного курсу і вартістю нафтопродуктів пряма», — заявив директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн.

Згідно з розрахунками «А-95» кожна гривня в курсі долара еквівалентна 0,85 грн в літрі бензину і дизпалива. Відповідно збільшення курсу на 75 копійок диктує зростання цін в межах 65 копійок.

«Ми бачимо ще потенціал для зростання — до 50 копійок на літрі. Але не виключено, що це коригування не відбудеться, тому що це може привести до відтоку і перерозподілу споживачів між мережами АЗС», — зазначив Куюн.

У «Консалтинговій групі А-95» вважають, що в разі зміцнення курсу гривні ціни повернуться на стартовий рівень.