Тоді експерти пояснювали різке зниження цін хорошим урожаєм ранніх кавунів цього року. І прогнозували — ситуація з середніми і пізніми кавунами може виявитися кардинально іншою й ціни виростуть. Зараз ці прогнози почали збуватися. В торгових мережах ціни на кавуни досягають 12-15 грн/кг.

Експерти пояснюють такі різкі стрибки цін стихійністю кавунового ринку. Як розповів East-Fruit.com президент кооперативу «Південний союз» Олександр Синенко, ринок кавунів в Україні майже на 100% тіньовий. «Якщо у нас неврожай, ми отримуємо 10-20 т продукції з гектара. І якщо її продавати, наприклад, по 1 грн., можна заробити 20 тис. грн. Якщо у фермера є вибір — посіяти, наприклад, соняшник, який не вимагає особливих витрат, і на якому можна заробляти по 30 тис. грн/га, то навіщо займатися кавунами. Останні вимагають значних грошових інвестицій і трудомісткі в догляді і зборі врожаю », — зазначив фермер.

За його словами, в цьому році площі під кавунами на Херсонщині зменшилися на 30%. Це пов'язано з тим, що три роки поспіль селяни отримували невисокі врожаї, тому масово перейшли на більш рентабельні культури, зокрема, соняшник і зернові.

Свою роль зіграли і перепади в термінах посадки кавунів через затяжну весну.

«На наступний рік ми плануємо інвестувати гроші в розвиток технологій зрошення. І я думаю, що нам слид чекати перевиробництва кавунів », — зазначив експерт. Він також розповів, що в цьому році компанія «Нібулон» та кооператив «Південний союз» привезуть до Києва на баржах 500 тонн кавунів, що вдвічі більше, ніж в минулому році. Чи буде це сприяти зниженню цін — поки невідомо. У минулому році, навпаки, активна реклама «кавунів з баржі» підвищила попит на них і в результаті ціни злетіли до 20 грн. / кг.