Основним каталізатором цих стрибків котирувань залишається «дорогий» долар на готівковому ринку - продаж на ранок в обмінниках коливається в межах 27,35-27,50 гривень. Міжбанк у п'ятницю завершився котируваннями 27,10/27,125. Істотна різниця в ціні валюти буде провокувати банки і фінансові компанії на купівлю валюти на міжбанку і перепродажу її на готівковому ринку.

Протистояти великій грі на міжбанку буде Нацбанк і як не дивно - самі імпортери. НБУ намагається приборкати зростання курсу за рахунок проведених інтервенцій (поки не дуже ефективно, але частково гальмуючи збільшення курсу), а у компаній-покупців валюти кількість гривні вельми обмежена і тому частина з них починає знімати заявки, чекаючи корекції курсу, а не постійного зростання.

«Мінфін» теж очікує корекцію долара після його зльоту за останні кілька тижнів і вважає, що попит на готівковому ринку теж видихається. Це також змусить спекулянтів зменшити апетити по розгойдування котирувань на обох сегментах валютного ринку.

Єдине, що може знову додати новий імпульс в зростанні валюти - це якщо після погашення чергових порцій ОВДП на цьому та наступному тижні - одержувачі грошей почнуть знову активно скуповувати валюту. Але ми сподіваємося, що навіть ті нерезиденти, які отримають кошти від цих погашень не стануть розганяти ринок. Їм самим вигідно купити валюту дешевше і ажіотаж їм ні до чого.

Проте, сьогодні спекулянти поки будуть знову намагатися розгойдувати курс, підігруючи великим експортеров. Це і буде забезпечувати періодичні стрибки курсу протягом дня.

За нашими розрахунками в понеділок обсяги операцій і активність на міжбанку буде знаходиться в межах: до 610 угод на суму до 450 млн доларів.

«Мінфін» прогнозує на сьогодні продовження курсових протистоянь інтересів великих гравців на міжбанку і коридор по долару на торгах в межах 27,10-27,20 гривень. Гра «на підвищення» продовжиться, але корекція вже не за горами - надто вже жваво розігнали долар і покупці починають зупинятися в своїх бажаннях і можливостях скуповувати «дорогий» долар.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 26,95-27,21 і продаж 27,35- 27,60 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,30-27,36 гривень та продаж 27,45-27,50 гривень.

Про тенденції на торгах за 3 серпня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої опитаних по перспективам гривні стали ще більш песимістичними за ринковим і офіційним курсом.

І за офіційним курсом, і за ринковим думка єдина - тільки 20% (в п'ятницю ще було 24%) респондентів вважають, що долар повернеться до рівня нижче 27,00 гривень. 80% опитаних вже не сумніваються в його закріпленні на рівні істотно вище 27,01 гривень.

Якщо сьогодні в перебігу дня не відбудеться корекції курсу - з завтрашнього дня «Мінфін» встановить нову шкалу опитування, виходячи з нових реалій ринку.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара на завтра ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram