На вечір четверга курс на торгах досягав рівня 27,01/27,04 гривень і така суттєва різниця між готівковим та безготівковим ринками призведе до активних спекулятивних переливів валюти з міжбанку в обмінники. Це в свою чергу підтягне котирування на торгах вгору.

Вчорашня чергова продажа долара Нацбанком (продав 100 млн за ціною відсікання - не нижче 27 гривень) поки тільки стримала зростання курсу, але глобально проблему не зняла. Ринок, як і раніше, налаштований на падіння гривні.

Спекулянти продовжують активно розгойдувати курс, користуючись як зростанням попиту на готівкову валюту, так і «скупістю» великих експортерів. Компанії-експортери сподіваються на подальшу девальвацію гривні і не поспішають виставляти на міжбанк обсяги валюти понад сум обов'язкових продажів. «Дочки» іноземних компаній, які виводять щомісяця за графіком свої дивіденди за минулі роки - теж занервували й найближчим часом також додадуть свій попит на валюту. На це дуже розраховують спекулянти, граючи «на підвищення».

Спроби ще більше розігріти ринок продовжаться і сьогодні, незважаючи на закінчення ділового тижня. Ми не виключаємо чергового виходу Нацбанку на торги при зростанні котирувань понад 27,10 гривень з метою хоч якось збити ажіотаж. Але продажа за останні три дні більше 148 млн доларів - вже порядком знизила ЗВР країни і звужує для регулятора можливості маневру в частині інтервенцій.

Ще раз нагадуємо, що хоча Нацбанк тепер і не публікує статистики ВалКлі і спостерігачі не можуть бачити загальні тенденції по активності на торгах та обсягах операцій за день - «Мінфін» продовжить публікувати свої прогнози за кількістю угод і обсягів операцій на міжбанку за день для розуміння нашими читачами того, що відбувається на торгах.

За нашими розрахунками за рахунок ефекту закінчення тижня обсяги операцій і активність на міжбанку все ж трохи знизяться: до 550 угод на суму до 380-440 млн доларів.

«Мінфін» прогнозує на сьогодні продовження курсових битв на міжбанку і коридор по долару на торгах в межах 27,05-27,20 гривень. Масштабна гра «на підвищення» продовжиться.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 26,85-27,10 і продаж 27,20- 27,45 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,15-27,24 гривень та продаж 27,25-27,40 гривень.

Про тенденції на торгах за 2 серпня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої опитаних по перспективам гривні стали ще більш песимістичними за ринковим та офіційним курсом.

За офіційним курсом - тільки 24% (вчора ще було 48%) респондентів вважають, що долар повернеться до рівня нижче 27,00 гривень. 76% опитаних вже не сумніваються в його виході на рівень істотно вище 27,01 гривень найближчим часом.

За міжбанківським курсом ситуація схожа - тільки 26% респондентів (вчора було 42%) вважають, що долар буде нижче 27,00 гривень. 74% опитаних впевнені в котируваннях значно вище 27,01 гривень.

Прогнози щодо офіційного та ринкового курсів долара на завтра ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram