За словами Бамбізова, такі заходи дозволять ДФС забезпечити «адекватне оподаткування максимального кола ФОП», які раніше могли ухилятися від декларування доходів, отримуючи оплату за товари і послуги на особисті банківські рахунки замість корпоративних.

Він повідомив, що згідно зі статистикою, офіційними банківськими рахунками в Україні користується лише половина всіх зареєстрованих ФОП: 964 000 з 1,9 млн самозайнятих українців.

«Чи означає це, що друга половина не користується послугами банків? Досвід і здоровий глузд показують, що це не так. Просто значна частина підприємців для отримання плати за послуги або товари користується рахунками, які вони відкрили на себе ж як на фізосіб», - підкреслив заступник голови ДФС.

Податківці про це знають - всі ми купуємо товари через інтернет, - але перевірити всіх ФОП не маємо можливості, пише ain.ua.

За його ініціативою 1 серпня відбулася зустріч ДФС з представниками найбільших банків в країні, на якій сторони обговорили механізм передачі банками відомостей про відкриття всіх без винятку рахунків, включаючи рахунки фізичних осіб.

«ДФС направила банкам вимогу надавати інформацію за всіма ФОП, які мають рахунки як фізособи. З цим масивом інформації ми будемо працювати для залучення до адекватного оподаткування максимального кола ФОПів».

Він також заявив, що в подальшому відомство планує налаштувати безперервний обмін інформацією з банками.

Що це дасть: Фізичні особи-підприємці більше не зможуть приховувати свої справжні доходи через фізрахунки.