Згідно з прогнозом, ослаблення гривні відбувається на тлі відтоку «гарячого» капіталу нерезидентів за операціями CarryTrade.

«Високий попит, при відносно неактивному літньому ринку, створює суттєві дисбаланси. Виплати за держборгом і його обслуговування тиснуть на бюджет. Це формує негативні фактори для гривні», — зазначили аналітики.

В очікуванні осінньої девальвації, вихід нерезидентів продовжиться, підвищення облікової ставки НБУ вже не стримує їх.

«У серпні збільшується внутрішній попит на валюту на тлі девальваційних побоювань з боку населення. На цей попит накладається закупівля енергоресурсів, досить дорогих в поточному році через зростання цін на нафту, а також зростання продовольчого імпорту перед новим сезоном. Попит підживлюють банки, які маючи достатню гривневу ліквідність, можуть збільшити свою валютну позицію до 5%», — відзначає старший аналітик ГК FOREX CLUB Андрій Шевчишин.

За його словами, невизначеність щодо подальшої співпраці з МВФ підтримує негативний спекулятивний фон.

На ринку зберігаються очікування ослаблення гривні з огляду на падіння цін на експортні товари через торгові обмеження з боку США, Китаю і Європи, а також несприятливих погодних факторів для збору врожаю, що погіршує прогнози надходжень валюти до країни.

Ослаблення курсу може стати механізмом для підвищення бюджетних надходжень від зовнішньоекономічної діяльності.

При закладеному в бюджет середньому курсі 29,3 гривні за долар, фактичний середній курс склав 26,7 гривні за долар, що призвело до дефіциту бюджету 10 мільярдів гривень.

Середній курс продажу готівкового євро в серпні може коливатися в діапазоні 30,5-32,5 гривні за євро.