Спрацювали як внутрішні чинники:

1) виплати відшкодувань ПДВ;

2) зростання попиту на валюту з боку імпортерів;

3) чергові перекоси українського готівкового ринку, де почалася активна скупка аграріями валютної готівки за отриману від продажу врожаю гривню.

Так і зовнішні:

1) викуп валюти нерезидентами за рахунок гривні, отриманої від погашення Міністерством фінансів ОВДП;

2) почалося виведення іноземцями валюти на більш спокійні фінасово майданчики США (де поступово зростає ставка ФРС, що призводить до зростання привабливості американського ринку) та країн ЄС, де завдяки діям ЄЦБ складаються дуже цікаві варіанти заробітку для світових спекулянтів як на фондовому ринку, так і на ринку форекс по парі євро/доллар. А саме міжнародні спекулянти і скуповували взимку наші короткі гривневі облігації з термінами погашення в цьому році. Вони непогано заробили як за рахунок курсових різниць, так і за рахунок високої прибутковості цих паперів, а тепер просто фіксують прибуток.

Залишається питання, що виграла Україна від таких заходів, а тепер виходів «гарячих» спекулятивних грошей, а також що конкретно зроблено за рахунок цих ресурсів для підйому економіки країни, але це вже предмет іншого аналізу і чим ближче будуть вибори, тим більше охочих серед політиків буде подискутувати на цю тему.

Стрибок котирувань наприкінці липня як це не сумно — вигідний і державі, яка за рахунок девальвації гривні просто закриває свої бюджетні проблеми й живе в форматі — то там підлатати дири, то тут.  А чим ближче до виборів, тим більші обіцянки «підняти, додати, поліпшити і перетворити».

І не біда, що треба жити за своїми можливостями і займатися проблемами реальної економіки — головне зараз розповісти як все покращується на очах, що життя стає краще і веселіше, а розгрібати все це доведеться вже потім і не факт, що чиновникам, які зараз при владі. А тому, за їхньою логікою, можна особливо і не морочитися — виконувати обіцяне доведеться наступної когорті борців за народне благо.

Найтривожніше в даній ситуації те, що на валютному ринку гойдалки вже почалися в сприятливий для українського експорту період (ціни на сельхопродукцію та метал великі), а літо обмежує споживання імпортних енергоносіїв. Але навіть в цей час і не дивлячись на спроби Нацбанку придавити курс за рахунок продажів валюти з ЗВР — долар продовжує зростати.

Це тривожний знак, який говорить про те, що диспропорції валютного ринку вже випирають назовні, а регулятор не може з ними остаточно впоратися, навіть маючи для цього всі інструменти впливу — від публічних аукціонів, до більш «тихих» інтервенцій і цілого арсеналу ринкових і не зовсім ринкових механізмів.

Хід торгів:

З перших хвилин сесії шанси долара вирости тільки збільшувалися. Після недовгої розкачки клієнти почали виходити з купівлею валюти і не зустрічаючи особливої пропозиції — тиск на гривню зростав. НБУ вирішив не випробовувати долю і вже до 11 години щосили розпродавав валюту в більш «тихому» форматі роботи через Matching.

Влив Нацбанк за нашими даними не менше 20 млн доларів в межах котирувань 26,95 гривень, що спровокувало просідання курсу з ранкових 26,95/26,99 гривень до 26,93/26,965 гривень, а до 12 години й до 26,93/26,96 гривень. Але як тільки ефект продажів валюти Нацбанком закінчився — повторилася вчорашня історія — долар знову почав зростати. До обіду до 26,965/26,98 гривень, а після нього —  до 26,98/26,995. Завершилася сесія котируваннями 26,985/27,00 гривень.

З 1 серпня Нацбанк змінив формати надання даних з валютного ринку і тепер о 12:30 він публікує довідковий курс на 12:00 ( сьогодні 26,9576 гривень), а офіційний курс тепер буде оголошуватися в 16:00. На 2 серпня він оголошений на рівні 26,962130. Даних ВалКлі тепер не буде.

Чи допоможуть такі нововведення виправити ситуацію або це чергові хитрощі чиновників для замилювання очей — покаже вже найближчий час. У всякому разі, українці вже пам'ятають період «многокурсія» (офіційний, індикативний, ринковий, чорного ринку і т.д.) і особливого успіху в частині зміцнення позицій національної валюти або можливостей для прогнозування ситуації бізнесу чи пересічним громадянам тоді це не принесло.

Головні події 1 серпня на міжбанку:

1. Зростання курсу долара з 26,95/26,99 гривень до 26,985/27,00 к кінцю сесії;

2. НБУ знову продавав валюту, але тепер вже у менш публічному форматі через Matching. Продав регулятор за нашими даними не менше 20 млн доларів в межах курсу 26,95 гривень, щоб знову частково збити зростання котирувань;

3. Закриття з 1 серпня даних по системі ВалКлі.  Довідковий курс НБУ на 12 годин склав 26,9576 гривень за долар, а офіційний на 2 серпня 26,962130.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram