За день долар виріс при продажу на 10 копійок з 26,81/26,87 гривень до 26,92/26,97. І це при тому, що Нацбанк був змушений перед обідом оперативно провести аукціон з продажу валюти на суму 50 млн доларів, на якому продав 28,1 млн за ціною відсікання — не нижче 26,86 гривень. Якби не дії регулятора, то звітну дату валютний міжбанк зустрів би на рівні не нижче 27 гривень за долар.

Крім реальних інтервенцій чиновники Нацбанку провели ряд вербальних. Глава наглядової ради Нацбанку Богдан Данилишин, а потім і сайт НБУ прокоментували те, що відбувається на валютному ринку.

На жаль, особливого оптимізму в цих заявах немає. Головними причинами стрімкого зростання курсу в останні дні названі дії нерезидентів по скупці валюти за рахунок гривні, отриманої від погашення ОВДП, виплати відшкодувань ПДВ та зростання попиту на валюту з боку імпортерів.

Де-факто, останні тижні Нацбанк намагається гасити валютні пожежі і розпродає долар з ЗВР, щоб покрити нестачу пропозиції на торгах. У липні Нацбанк зміг купити 99 млн доларів, а продав 163 млн. Втрати ЗВР вже склали близько 64 млн доларів і це ще до періоду основних зовнішніх виплат цього року і під час традиційного літнього затишшя на міжбанку.

Скупка валюти нерезидентами після погашення ОВДП на фоні проблемного та довготривалого процесу отримання грошей від МВФ, істотних проблем з платіжним балансом та наповнюваністю бюджету — говорить про те, що іноземці не особливо вірять в перспективи гривні і вважають за краще виходити з нашого ринку, фіксуючи прибуток.

В основному — відправляючи куплену валюту на американський ринок, де очікується нове підвищення ставки ФРС. Це знекровлює всі ринки капіталу, в тому числі і так слабкий український.

Поки Україна «виїжджає» за рахунок досить сприятливої кон'юктури на метал та сільгосппродукцію, але стає в черговий раз очевидним, що наш ринок, а також держструктури так і не створили привабливої для інвестицій економіки, залишаючись на рівні слаборозвинених країн.

І переконання того ж НБУ, що у когось ще гірше (з прикладами аргентинського песо, турецької ліри і деяких інших валют) нагадують історію про те, що головне, що у сусіда гірше.

Замість того, щоб об'єктивно робити сприятливі умови в країні і створювати конкурентну економіку. І поки такий біг по колу без реальних змін триватиме — ніякі падіння цін на енергоносії додаткових преференцій українцям не принесуть. Цей прибуток буде просто осідати у купки великих монополістів без будь-якої модернізації країни.

А як тільки ринок енергоносіїв знову почне дорожчати (що і відбувається в даний час) — додатковий тягар лягатиме знову ж на вітчизняного виробника, залишки середнього класу і решту населення.

Купка монополістів в цьому випадку просто перекладає ці проблеми на всіх крім себе, не бажаючи особливо вкладатися ні в модернізацію виробничого потенціалу України, ні в людський капітал. Так для них простіше, зручніше й менш затратно.

А про перспективу вони вважають за краще не замислюватися, продовжуючи виводити капітали за кордон і не особливо пов'язуючи своє майбутнє з Україною.

Поки ці правила гри не зміняться — економіка країни та її громадяни будуть продовжувати жебракувати. Курс — просто один з найяскравіших маяків ситуації, що склалася.

Хід торгів:

З перших хвилин сесії котирування долара поповзли вгору і з ранкових декларативних 26,81/26,87 гривень вже до 12 години досягли позначки 26,87/26,90. Попит значно перевищував пропозицію і близько 12:00 Нацбанк був змушений оголосити аукціон з продажу 50 млн доларів.

Продав НБУ 28,1 млн доларів за ціною відсікання — не нижче 26,86 гривень з поданих заявок на 46,7 млн. Це дещо збило ажіотаж і до обіду котирування знаходилися на рівні 26,85/26,88 гривень. Але як тільки ефект продажів валюти Нацбанком закінчився — долар знову попер вгору вже на поодиноких угодах.

До 15-ї години курс закріпився на рівні 26,87/26,91 гривень, а потім долар підтягнули до 26,90/26,95 гривень к 16 годинам. Завершилася остання сесія липня котируваннями 26,92/26,97 гривень.

Більшість угод за даними ВалКлі пройшло в коридорі 26,7628-26,8667 гривень за долар. Ажіотаж і нервозність на торгах збереглися, що створить психологічний тиск на валютний ринок і завтра.

Головні події 31 липня на міжбанку:

1. Зліт курсу долара з 26,81/26,87 гривень до 26,92/26,97 к кінцю сесії;

2. НБУ продав на аукціоні 28,1 млн доларів за ціною відсікання — не нижче 26,86 гривень, щоб частково збити зростання котирувань;

3. Зареєстровано 578 угод на суму $442,08 млн по середньозваженому курсу 26,8667.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram