Після вчорашнього несподівано малого обсягу операцій (що нехарактерно для передостаннього дня кожного звітного періоду) — надолужувати згаяне клієнтам доведеться сьогодні.

Ми прогнозуємо непогану статистику торгів — 620-750 угод на суму до 560 млн доларів.

Проти гривні буде, як і раніше, грати фактор психологічного настрою учасників торгів на девальвацію гривні.

На зміцнення нацвалюти спрацює зниження на 2,45 млрд гривень коррахунків банків на ранок вівторка (до 48,3 млрд) та необхідність у всіх клієнтів і самих банків оперативно закрити свої операції на звітну дату. Зазвичай це звужує можливості спекулянтів по розгойдуванню курсу та змушує їх обережно працювати тільки в форматі «в дві сторони».

Виходів НБУ на торги «Мінфін» не очікує. Тільки у разі несподіваного стрибка котирувань вище психологічного порогу в 27 гривень — регулятор наважиться знову витрачати ЗВР на утримання курсу.

Спробувати пограти в валютні гойдалки можуть великі експортери, які не проти заробити на ситуативному валютному голоді. Але у них занадто мало часу, враховуючи останній день місяця і особливо притримувати валюту вони не встигають.

Тому якщо самі імпортери не почнуть своїми скупками валюти розігрівати ринок — ми очікуємо досить динамічний день на міжбанку з відносно вузьким коридором по долару в межах 26,75-26,90 гривень.

Якщо ж покупці валюти почнуть її гребти без особливої торгівлі за курсом — коридор може розширитися до 26,75-27,00 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 26,60-26,81 і продаж 26,90-27,10 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,80-26,86 гривень та продаж 26,88-27,00 гривень.

Про тенденції на торгах за 30 липня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої опитаних по перспективам гривні стали менш песимістичними.

За офіційним курсом — вже 70% (вчора було тільки 58%) респондентів вважають, що долар закріпиться нижче 27,00 гривень. 30% опитаних впевнені в його виході на рівень понад 27,01 гривень найближчим часом.

За міжбанківським курсом дані майже такі ж: 69% респондентів вважають, що долар буде нижче 27,00 гривень. 31% опитаних впевнені в рівні вище 27,01 гривень.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара на завтра ви можете залишити тут:

Следите за интересными и эксклюзивными материалами «Минфина» в Telegram