Про це заявив глава ради НБУ Богдан Данилишин на своїй сторінці в Facebook.

«Знецінення гривні в липні зумовлювало насамперед посилення попиту на іноземну валюту на безготівковому ринку. З однієї сторони попит зумовлювали імпортери, купуючи іноземну валюту. З іншої – додатковий попит стимулювала гривня, яка надійшла на ринок через відшкодування ПДВ та виплати нерезидентам за гривневими ОВДП», - зазначив Данилишин.

Він заявив, що в липні офіційний обмінний курс гривні щодо долара знецінився майже на 50 копійок, що породило хвилю публікацій і репортажів на цю тему.

«При цьому рідко згадують про те, що ще в двадцятих числах січня поточного року курс гривні сягав майже 29 грн. за долар США і в подальші декілька місяців курс укріпився більше, ніж на дві з половиною гривні, після чого стабілізувався. Такі розміри коливань фіксувалися і в минулому році. Хоча до таких коливань ми ще не звикли, однак це нові реалії функціонування валютного ринку», - додав Данилишин.

Він також зазначив, що аналіз курсової динаміки гривні свідчить, що певне знецінення національної валюти напередодні осені було характерним і в минулі роки, зокрема в 2014 і 2016 роках, хоча і відбувалося дещо пізніше, ніж зараз.

За його словами, посилення попиту на іноземну валюту певним чином стимулювалося активним поширенням інформації про девальвацію гривні, в тому числі невтішних прогнозів.

Глава ради НБУ нагадав, що відповідно до Стратегії монетарної політики НБУ і основних принципів грошово-кредитної політики на 2018 рік і середньострокову перспективу, Нацбанк повинен дотримуватися плаваючого курсу гривні. Однак це не означає, що НБУ повністю «пішов» з ринку.