На останній день звітного періоду великі компанії зазвичай не залишають свої основні угоди і тому сьогодні вони будуть намагатися закрити головні обсяги купівлі/ продажу валюти на 1-е число. Завтра ж вони тільки вже «підкоригують свої операції». «Мінфін» прогнозує укладення в понеділок 620-750 угод на суму до 560 млн доларів.

Проти гривні буде грати два основні чинники:

1) психологічний настрой учасників торгів на «дорогий» долар;

2) високий рівень ліквідності в банківській системі з урахуванням додаткових гривневих вливань у вигляді відшкодувань НДС - весь минулий тиждень коррахунки банків були значно вище 50 млрд гривень.

На користь гривні спрацює фактор завершення місяця.

Багатьом експортерам необхідно розрахуватися з постачальниками всередині країни на 1-е число і якщо їх буде влаштовувати курс -  вони будуть продавати більше 50% надходжень валютної виручки.

Спекулянти працюватимуть як в форматі «в дві сторони», так і намагатися продовжувати розгойдувати котирування. Виходи Нацбанку на торги минулого тижня змогли тільки частково знижувати загострення пристрастей на міжбанку (регулятор не повністю закривав весь попит) і це не змогло вбити бажання у спекулянтів погратися у валютні гойдалки.

«Мінфін» очікує на сьогодні котирування по долару в межах коридору 26,65-26,85 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 26,65-26,75 і продаж 26,85-27,05 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,75-26,85 гривень та продаж 26,895-26,95 гривень.

Про тенденції на торгах за 27 липня можна прочитати тут, а графік котирувань долара, євро та рубля - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої опитаних по перспективам гривні продовжують залишатися досить песимістичними.

За офіційним курсом - 58% респондентів вважають, що долар закріпиться нижче 27,00 гривень. 42% опитаних впевнені в його виході на рівень понад 27,01 гривень.

За міжбанківським курсом дані схожі - 56% респондентів вважають, що долар буде нижче 27,00 гривень. 44% опитаних впевнені в його швидкий вихід на позначку вище 27,01 гривень.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара на завтра ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram