Підсумки тижня, що минає, в своєму блозі на Facebook традиційно підвів Сергій Фурса. «Мінфін» публікує скорочений текст статті.

Минулий тиждень пройшов під знаком корпоративної звітності, яка сипалася на інвесторів як з рогу достатку. Більш того, майже усі звіти, що виходили, виявлялися кращими за очікування інвесторів і спекулянтів, що не тільки радує, але й дивує на 10-му році безперервного економічного зростання.

На тлі цих цифр індекс S&P500 впевнено йшов вгору, на горизонті маячили історичні максимуми, поки індекс не спіткнулася об Фейсбук. Ні-ні, звітність компанії теж порадувала, але раптом, звідки не візьмись, вийшов фінансовий директор і заявив, що цифри приросту популяції Фейсбуку вже не будуть такими, як раніше. У всьому винна нова політика прайвесі. Трохи цензури, трохи пуританства – і динаміка нових користувачів вже не так і радує. Особливо її прогноз. Ринку це не сподобалося, більш того, він дуже злякався, в результаті чого компанія за день втратила близько 20%, а зниження капіталізації склало $100 млрд, що стало рекордом за всю історію. Втім, якщо пам'ятати, що з моменту свого недавнього розміщення на біржі (всього кілька років минуло, між іншим) акції Фейсбук виросли в 10 разів, то навряд чи можна говорити про трагедію в родині Цукерберга. Сам же індекс S&P500 закрився на позначці 2837 пунктів, трохи опустившись із завойованих висот.

Але на кожен Фейсбук знайдеться свій Amazon. Цифри останнього вийшли вже після закриття торгів, тож в котируваннях поки що вони не відображені, але якщо ви були б акціонерами компанії, то у вас міг би статися оргазм. Прибуток за квартал в $2,5 млрд тому доказ, тим більше це в два рази вище, ніж очікування аналітиків. Тож спекулянти повинні піти на вихідні в гарному настрої. Якщо, звичайно, в п'ятницю не відбудеться який-небудь форс-мажор або черговий твіт президента Трампа. 

Україна теж отримала свою порцію позитиву від гарного настрою на ринках, що розвиваються. Українські папери додали в середньому кілька пунктів і слова міністра фінансів про те, що відразу після рішення МВФ країна повернеться на первинний ринок, впали на благодатний грунт. Лінійка суверенних паперів торгується в діапазоні 6,0% -8,3%. Допомогло й те, що МВФ нарешті прочитав перекладений законопроект про антикорупційний суд з уже новою правкою і не знайшов в ньому нового підступу. Як результат, позитивний висновок і ключова роль відводиться тепер переговорам про зростання тарифів. А там поки що тиша. І можна припустити, що період тиші затягнеться. Через два тижні весь МВФ піде у відпустку, і якщо місія не приїде до цього часу, то все перенесеться на вересень.

На рідному вітчизняному фронті позначилося погашення великого обсягу ОВДП, яке відбулося 25 липня і яке відчули навіть пенсіонери. У цій серії було багато грошей нерезидентів. Папери були розміщені в кінці січня, і саме після цього стартувало сезонне зміцнення гривні. Тепер же нерезиденти виходили, причому почали робити це заздалегідь. Але все одно велика частина залишилася до останнього тижня і тепер активно можна конвертувати в долари, фіксуючи прибутковість, отриману як від високої ставки, так і від того самого сезонного зміцнення гривні. Тиск на українську валюту посилився, і навіть допомога Нацбанку, який двічі виходив з інтервенціями і продав як мінімум $70 млн з резервів, не втримала гривню від помірного зниження. За тиждень українська валюта втратила близько 40 копійок і до п'ятниці торгувалася вже близько позначки 26,7 гривень за долар. І тепер найцікавіше, чи стане поточна ситуація поворотною точкою, з якої стартує вже сезонне ослаблення валюти, чи гривня скине вагу нерезидентів і ще місяць протримається близько до своїх локальних максимумів. Так чи інакше, результат все одно буде той самий, сезонність і пристрасть місцевих бюджетів витрачати гроші в грудні ще ніхто не переміг, але цікаво.

Актуальність залучення траншу МВФ все більше помітна і на місцевому борговому ринку.Мінфін проводить аукціони, привертає гривневі ресурси, але поки що в цьому році більше погасив паперів, ніж залучив грошей з ринку, що досить-таки ненормально. Допомогло б, якби НБУ відмовився розміщувати свої двотижневі депозитні сертифікати, але це суперечить прагненням того ж НБУ прибрати гроші з системи для боротьби з інфляцією. Втім, можна припустити, що якщо ситуація стане зовсім критичною, то регулятор змилостивиться і відпустить частину грошей уряду. Але для цього треба щось більше, ніж кілька днів затримки пенсій. І поки звучить «гроші є, але ви тримайтеся. Самі». А на ринок акцій повернулася ліквідність. Не в такому обсязі, звичайно, як пролилася на Київ і не та, що була ще в 2011 році (не кажучи вже про 2007), але обсяги торгів до усунення УБ фактично відновилися. А сам віртуальний індекс УБ навіть підріс, дійшовши до позначки в 1619 пунктів.