У заході взяли участь представники шести міжнародних платіжних систем – нерезидентів, п’яти міжнародних платіжних систем – резидентів та п’яти найбільших внутрішньодержавних платіжних систем – резидентів.

Директор Департаменту ліцензування НБУ Олександр Бевз розповів, що за останні роки Національний банк удосконалив порядок реєстрації платіжних систем і ліцензування послуг з переказу коштів та встановив нові прості і прозорі вимоги для учасників платіжного ринку.

Що нового: Оптимізовано порядок розгляду документів Національним банком, запроваджено вимоги до структури власності, ділової репутації та фінансового стану заявників.

«У майбутньому ми плануємо продовжувати удосконалення порядку реєстрації платіжних систем і ліцензування переказу коштів з метою приведення до міжнародних стандартів, спрощення існуючих процедур та підвищення їх доступності і прозорості для учасників ринку», – наголосив Бевз.

Також, у ході заходу учасники круглого столу наголосили на тому, що наразі існує низка підстав для скасування реєстрації платіжної системи, якщо:

  • платіжна організація/розрахунковий банк/процесинговий центр зареєстрований на території держави-агресора;
  • застосовані санкції до платіжної організації, власників істотної участі, керівників платіжної організації;
  • існує документальна інформація про ризики виникнення загроз національній безпеці в діяльності платіжної системи;
  • здійснюється переказ коштів з використанням платіжної системи, до якої застосовані санкції.

На початок липня 2018 року з 37 систем переказу коштів, що здійснювали діяльність в Україні, 31 система переказувала кошти у межах України та 12 систем надавали послуги щодо транскордонних переказів.

З початку цього року через системи переказу коштів (створені резидентами і нерезидентами) в межах України здійснено переказів на суму 69,4 мільярдів гривень, перераховано в Україну 1,2 мільярда доларів в еквіваленті, а з України — 140 мільйонів доларів в еквіваленті.