Ощадбанк – перший банк у Східній Європі, який почав відкривати інклюзивні відділення. Тому не дивно, що саме Ощад розпочав аудит-марафон. Аудит рівня інклюзивності проводиться командою Inclusive Friendly та є унікальною розробкою.

Індекс інклюзивності Inclusive Friendly – це оцінка доступності закладів для комфортного відвідування та отримання послуг всіма категоріями клієнтів. Індекс розроблено командою Inclusive Friendly, яка вже не перший рік навчає українців основам спілкування з людьми з інвалідністю, правильному обслуговуванню, супроводу та спеціальному етикету. Систему оцінювання адаптовано під формат будь-якого закладу і розроблено з урахуванням кращих українських та закордонних практик.

«Розвиток інклюзивного суспільства – не просто напрям роботи банку. Це наша система мислення і дій. Ми віримо, що всі перешкоди – тільки в головах. Немає бар’єрів, які не можна подолати. Є одне – нейтралізація перешкод, адже рівність людей з інвалідністю можлива лише за умови доступності в різних сферах життя. І кожен має починати з себе. Ми ж вважаємо своїм обов’язком забезпечити кожному клієнту безбар’єрний доступ до банківських послуг», – наголосив голова правління Ощадбанку Андрій Пишний.

«Особливістю індексу є комплексний підхід: оцінюється не лише внутрішня та зовнішня доступність закладу, а й інклюзивна привітність персоналу, корпоративна інклюзивна культура та соціальна відповідальність організації, дотримання законодавчих норм з питань доступності та працевлаштування людей з інвалідністю. І ми раді, що саме наш надійний партнер – Ощадбанк – першим пройшов аудит і продемонстрував надзвичайно високі показники, на які в майбутньому зможуть рівнятись інші компанії та організації», – прокоментував координатор проекту Inclusive Friendly Віталій Сергійчук.

У листопаді 2014 року в Києві було відкрито перше інклюзивне відділення Ощадбанку. На даний час таких відділень вже 17, і їх кількість постійно збільшується. Вони діють у Києві, Вінниці, Дніпрі, Одесі, Сумах, Полтаві, Чорноморську, Ромнах, Чернігові, Ужгороді, Глухові, Сєвєродонецьку, Рівному, Кременчуці та Харкові. В найближчих планах – відкриття ще одного інклюзивного відділення в Одесі, а також відділень у Луцьку, Черкасах, Чернівцях та Бердичеві.

Інклюзивні відділення – лише один з елементів реалізації стратегії Ощадбанку на шляху створення інклюзивного суспільства в Україні. Банк організував інклюзивні клуби на базі цих відділень, долучився до інклюзивного простору BeTogether на гастрономічному фестивалі Ulichnaya Eda спільно з ГО Fight for right, видав інклюзивний календар «Особливі люди», який отримав гран-прі в конкурсі на найкраще корпоративне медіа України і є партнером проекту Inclusive Friendly, який провів навчання співробітників та партнерів банку основам обслуговування клієнтів з інвалідністю.