«Найбільшу питому вагу в структурі агроекспорту в ЄС займали: зернові злаки, яких було експортовано на суму майже 862 мільйони доларів, соняшникова олія — ​​465,8 мільйонів доларів, залишки і відходи харчової промисловості — 220 мільйонів доларів, насіння олійних культур — 211,5 мільйонів доларів, м'ясо птиці і субпродукти — 100,5 мільйонів доларів», — зазначила заступник міністра аграрної політики і продовольства з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева.

За її словами, зросли також показники експорту українських перероблених і нішевих аграрних товарів на ринки ЄС.

Зокрема, експорт соків за вказаний період показав зростання на 11 мільйонів доларів, або в 2 рази; кондитерських виробів з цукру — на 8,3 мільйона доларів, або 89,4%; шоколаду та інших продуктів з вмістом какао — на 6,5 мільйона доларів, або 66,2%; овочів бобових сушених на 6,5 мільйона доларів, або в 2,4 рази; яєць птиці без шкаралупи та яєчних жовтків — на 6,1 мільйон доларів, або в 20 разів.

За даними Міністерства аграрної політики і продовольства, головними імпортерами української аграрної продукції стали Нідерланди з часткою експорту 15,9%, Іспанія — 14,1%, Італія — ​​14%, Польща — 14%, Німеччина — 9,3% і Франція — 6,8%.

Імпорт європейських харчових продуктів в Україні за січень-травень 2018 року збільшився в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року на 230 мільйонів доларів — до 1,1 мільярда доларів.

Основними імпортованими товарами стали кукурудза, продукти для корму тварин, шоколад і продукти з какао-бобів, насіння соняшнику, тютюн та інші харчові продукти.

Зовнішньоторговельний оборот між Україною і країнами ЄС за даний період в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року збільшився на 7,8% і склав майже 3,4 мільярда доларів. Позитивне сальдо двосторонньої торгівлі за цей період досягло 1,1 мільярда доларів.