Чому Національний Банк підвищує ставку? При тому, що інфляція знижується і вже нижче 10%. Тому що боїться зриву програми, яка може привести до девальвації та інфляції. Як результат, ставку доведеться піднімати знову, утримуючи країну від падіння в безодню. Це єдиний аргумент Центробанку. І він може лише згладити проблему, але не вирішити її повністю. Як би не намагався НБУ, якщо не буде МВФ, всім нам буде дуже погано. І ризики зриву програми МВФ змушують Центробанк проводити жорстку політику. Саме цього і боїться бізнес.

Боїться, що макроекономічна стабільність, яка наразі спостерігається і яка забезпечує помірне зростання економіки і курсову стабільність, стане жертвою передвиборчого періоду. Найближчі вибори можуть вплинути на політиків не гірше магнітних бур і спалахів на сонці. Як результат, вони можуть не виконати зобов'язання України і ми почнемо падати. Єдиним порятунком в падінні буде знову таки МВФ. Більше нікому допомагати.

І бізнес і НБУ закликають владу взятися за розум. І роблять це так, як можуть. НБУ — підіймаючи ставку, посилаючи сигнал про серйозність проблем. Бізнес -  використовуючи публічність, намагаючись говорити максимально голосно. НБУ розуміє, що зірвана програма означає девальвацію та інфляцію, а значить, Центробанк не зможе виконати свою основну функцію — цінову стабільність. Бізнес розуміє, що зірвана програма призведе до збитків. І як результат, будуть масові звільнення і нові вервечки заробітчан до Польщі.

Так, бізнесу хотілося б побачити дешеві кредити. Але вони стануть потрібні тільки в тому випадку, якщо у нас не буде девальвації і галопуючої інфляції. В іншому випадку сенс в кредитах відсутній. І бізнес, і НБУ говорять на своїй мові. НБУ навіть не виключає подальшого зростання ставок. Яким він може бути, показує приклад Аргентини, де з початку року інфляція склала 30%, а облікова ставка зметнулася до 40%. До речі, після того, що місцевий Центробанк проспав період зростання ставки і змушений був ії наздоганяти. При цьому частина процесів вже незворотні.

На щастя, в Україні і НБУ, і бізнес вже навчені. І активна позиція бізнесу не може не радувати. Підприємці та інвестори в Україні все більше розуміють, що ніхто крім них самих не зробить інвестиційний клімат краще. Але і бізнесу, і НБУ потрібна допомога. Допомога суспільства, яке повинно чинити тиск на політиків. Не заради НБУ і бізнесу, який багато хто недолюблює. Заради самих себе. Тому що, якщо трапиться новий виток кризи, банкіри і бізнесмени постраждають, але зможуть жити далі, майже не змінивши свого способу життя. Але кожен виток девальвації і інфляції завжди найболючіше б'є по самим найбіднішим верствам населення. Змушуючи менше їсти в прямому сенсі цього слова.