З цього приводу є різні думки, багато фінустанов вважає такі зміни в регулюванні недоцільними. Але є й такі, хто впевнений, що цей крок необхідний.

Про те, чтому спліт  піде на користь споживачам фінансових послуг, написав засновник ІГ Универ Тарас Козак.    

В 2016 році очистка української банківської системи була завершена (останній акорд — націоналізація ПриватБанку). З того часу наші банки є справді надійними. Як мінімум, найнадійнішими за всі роки Незалежності.

Цю мою думку поки поділяє невелика частина українців. Більшість ще пам‘ятає жахи 2014-15 років, банківську кризу, болючу девальвацію, черги під відділеннями банків. Чимало громадян втратили в ”ніби-то банках” суттєві кошти.

Банкіри-шахраї, які озолотилися за рахунок депозитів пересічних українців, вкравши їхні кошти, звинуватили у всьому Гонтареву та нову команду Національний банк України. Проплачені псевдожурналісти та олігархічні телеканали намагалися переконати в цьому всю країну. Часто успішно, на жаль. І нині ще багато людей вірять в Гонтареву-злодійку. Як і в змову рептилоїдів чи жидомасонів.

На відміну від надійних банків, у небанківському секторі біда триває. Значна частина страхових компаній, кредитних спілок, ломбардів, фінансових компаній паразитують на українцях. Обман споживачів, зловживання довірою громадян, невиплата відшкодування чи приховані відсотки — все це прикрі стандарти на фінансовому ринку.

Причина — слабкий регулятор. Нацкомфінпослуг не має достатніх повноважень, ресурсів та спроможності навести лад у своєму секторі. Про причини можна довго сперечатися, але в цій мутній водичці є чимало бенефіціарів. Як в фінансовому ”бізнесі”, так і в Верховна Рада України.

Разом вони протистоять очистці небанківського фінансового ринку. Адже президентський першочерговий(!) законопроект, який вирішує зазначені проблеми, припадає пилюкою у ВРУ вже три роки. Йде мова про #ПЗУ2413а(Про спліт) щодо розформування НКФП і передачу нагляду за страховими і фінансовими компаніями, кредитними спілками та ломбардами в НБУ, а НПФ — в НКЦПФР.

Сьогодні цей законопроект розглядатиметься в Парламенті. Закликаю відповідальних народних депутатів зробити крок назустріч чесному фінансовому бізнесу, підтримати Спліт!