«Кредитні ризики банків значно знизяться в результаті посилення вимог до поруки, ліквідації лазівок незаконного виведення з-під застави нерухомості, введення чіткого порядку погашення кредитів спадкоємцями кредитора, доступу банку до інформації Державного реєстру актів цивільного стану. Аналізуючи Держреєстр, банк отримає інформацію про наявність сімейних відносин клієнта і склад сім'ї, що суттєво зменшить ризики прийняття в заставу майна, придбаного в шлюбі, а також ущемлення прав малолітніх і неповнолітніх дітей іпотекодавця» — сказав Юрій Гелей.

Він зазначив, що раніше у банків виникали проблеми у зв’язку з тим, що інститут поруки працював недостатньо ефективною, в результаті чого порука припинялася повністю внаслідок незначного або удаваного збільшення відповідальності поручителя без його згоди.

Поручителі могли через суд вимагати припинення поруки, якщо кредитор не пред’явив вимогу в шестимісячний строк. Відтепер цей період збільшено до загального строку позовної давності – до трьох років. Усунуто також припинення права застави при ліквідації компанії-боржника.

«Недобросовісні позичальники нерідко перешкоджали зверненню стягнення на предмети іпотеки шляхом незаконного будівництва або реконструкції нерухомості, наданої в іпотеку. Новий закон передбачає, що в результаті реконструкції вивести з-під застави нерухомість буде неможливо. Врегульовано і значно полегшено стягнення заставного майна. Зниження кредитних ризиків банків в перспективі будуть сприяти зниженню кредитних ставок», – сказав Ю. Гелей.