«Міжнародні резерви в першому півріччі 2018 року знизились на 830 мільйонів – до майже 18 млрд доларів. Традиційно сприятливий для гривні період дозволив Нацбанку чистий викуп валюти на 1 265 млн доларів, чому сприяли інвестиції нерезидентів в гривневі ОВДП, які наростили вкладення на 200 млн дол в еквіваленті. Чиста покупка валюти НБУ в першому кварталі 2018 року практично дорівнює платежам на користь МВФ – 1269 млн дол, які включають як виплату відсотків, так і погашення заборгованості. Попередній транш МВФ Україна отримала ще в квітні 2017 року й з того часу лише скорочувала обсяг заборгованості – на 1,3 млрд SDR (13,7%)», — пояснив аналітик.

За його словами, виплати на користь інших кредиторів становили майже 800 мільйонів доларів, зокрема, виплата купону по єврооблігаціях в березні – 562 млн дол. Наступний платіж повинен пройти на початку вересня.

«Запозичення на внутрішньому ринку мали досить скромний ефект на резерви. За перше півріччя уряд скоротив обсяг доларових ОВДП в обігу на 128 млн дол, натомість збільшив обсяг ОВДП, номінованих в євро (на 261 млн євро)», — констатує Демків.

За підрахунками аналітика, загальний приріст валютних ОВДП складає 191 млн дол в еквіваленті. В той же час витрати на обслуговування валютних ОВДП становили майже 120 млн дол. Загалом через цей канал Україна змогла збільшити резерви на 77 млн дол.

Незважаючи на популяризацію державних облігацій серед населення, загальний обсяг інвестицій цієї категорії в масштабах країни невеликий і становить лише 3,2 млрд грн, з яких валютні – менше 70 млн дол.

Основним ресурсом, через який держава може залучити валютний ресурс на внутрішньому ринку, залишається банківський сектор. Загальний обсяг валютної ліквідності по системі складає 3,5 млрд дол, але, звичайно, обсяг, який потенційно банки можуть перенаправити на купівлю ОВДП, є в рази меншим.

Демків зазначив, що міжнародні резерви продовжать знижуватися.

«Очікувані виплати по державному боргу до осені, коли теоретично можливе отримання наступного траншу МВФ та макрофінансової допомоги ЄС, становитимуть: в липні 350 млн дол, серпні – 675 млн дол. Із цієї суми 619 млн дол — виплати по внутрішньому боргу, які з великою долею ймовірності будуть рефінансовані, зважаючи на хороший попит на валютні ОВДП на минулих аукціонах.

Всього ж до кінця року залишається виплатити близько 2.5 млрд дол. Тому, для підтримання обсягу резервів на рівні 3+ місяці імпорту, для України залишається важливим питання отримання наступного траншу МВФ та коштів інших офіційних кредиторів напередодні знаних виплат по державному боргу», — підсумував він.