З чим це пов'язано: За даними НБУ, міжнародні резерви зменшилися у зв’язку із здійсненням платежів за державним боргом, номінованим в іноземній валюті.

  • По-перше, 562,4 мільйонів доларів було спрямовано на платежі Уряду з обслуговування та погашення державного боргу в інвалюті (крім платежів на користь МВФ), з яких 552,5 мільйонів доларів – обслуговування та погашення за ОВДП, номінованих в іноземній валюті.
  • По-друге, 162,0 мільйонів доларів (у еквіваленті) уряд та Національний банк сплатили на користь Міжнародного валютного фонду протягом червня.

Основним джерелом поповнення резервів у червні стали надходження на користь уряду від розміщення ОВДП, номінованих в іноземній валюті, у сумі 539,4 мільйонів доларів.

Водночас, купівля Національним банком валюти на міжбанківському ринку припинила бути головним джерелом поповнення резервів, яким була в минулі місяці.

За словами регулятора, з огляду на певне погіршення зовнішньої цінової кон’юнктури для товарів українського експорту і спад інтересів міжнародних інвесторів до ринків, що розвиваються, можливості Національного банку викуповувати надлишкову пропозицію іноземної валюти без тиску на обмінний курс гривні були обмежені.

Також у червні Національний банк вперше з січня поновив продаж іноземної валюти на міжбанківському рикну для згладжування надмірних коливань обмінного курсу.

Як наслідок, чиста купівля іноземної валюти Національним банком скоротилася до 24 мільйонів доларів у червні. Зокрема:

  • 90 млн мільйонів доларів становила купівля іноземної валюти (всі операції з купівлі здійснювалися у формі інтервенцій за вибором найкращої ціни);
  • 66 млн мільйонів доларів становив продаж іноземної валюти (всі операції з продажу здійснювалися у формі інтервенцій за вибором найкращої ціни).

Крім того, на обсяг резервів вплинули переоцінка фінансових інструментів (зміна ринкової вартості, курсу гривні до іноземних валют) на суму 38,2 мільйонів доларів.

«В цілому, станом на 1 липня 2018 року обсяг міжнародних резервів покриває 3,2 місяця майбутнього імпорту і є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій Уряду і Національного банку», — зазначили в НБУ.