Разом з тим, цей закон більш жорстко регулює відносини між боржниками, поручителями і кредиторами, тим самим заповнюючи прогалини і законодавчі недоліки, якими успішно користувалися недобросовісні боржники і поручителі щоб уникнути відповідальності за невиконання взятих на себе зобов'язань.

Даний документ не містить достатньої паритетності і в більшій мірі більш вигідний кредитним установам.

«Цей закон захищає банки. А в умовах дорогих кредитів і низької довіри населення додаткове бюрократичне навантаження на позичальника, встановлене ​​в законі, може знизити кількість тих, хто хоче стати власником житла за допомогою іпотеки», — сказав Павлов.

На його думку, на сьогоднішній день для розвитку іпотечного кредитування необхідна економічна і політична стабільність в країні, поліпшення умов кредитування, а саме зменшення процентної ставки при збільшенні терміну погашення позики.

Читайте також: Рада підтримала відновлення кредитування

«Зниження процентної ставки, наприклад, до 15% і збільшення терміну надання кредиту на 25 років призведе до відчутного зростання кількості позичальників для придбання житла: в найкоротші терміни їх кількість може збільшитися з 5-7% до 12-13% і буде продовжувати зростати», — сказав Павлов.

Він також вважає, що ідеальний ринок для покупця має на увазі кілька альтернативних способів стати власником квартири: «І забудовники, і покупці потребують повноцінного відновлення іпотеки, що зробить житло більш доступним для громадян України».

Експерт також звернув увагу на деякі нововведення, які прямо або побічно можуть торкнутися потенційних позичальників.