Уявімо себе на місці людини, яка має вільні гроші. Природно, вона хоче ними правильно розпорядитися, тобто, як мінімум зберегти, а як максимум — заробити.

З іншого боку, є українські компанії, які бажають диверсифікувати джерела позикових коштів і хочуть кредитуватися дешевше, на довші терміни та більш прогнозовано, ніж зараз пропонують банки. За допомогою емісії корпоративних облігацій вони можуть залучити необхідні ресурси.

Корпоративні облігації — адекватна відповідь на запит обох сторін. Саме через це на український ринок повертається цей широко поширений у світі інструмент. У чому його основні переваги?

В Україні традиційно популярні депозити. Але навіть як спосіб збереження грошей вони сьогодні викликають сумніви з ряду об'єктивних причин:

1) Банки, що падають. З початку 2014 року кількість банків скоротилася зі 180 до 82 (дані на 01.02.2018). І хоча процес активного очищення банківської системи вже закінчився, не всі фінустанови, що залишились, повністю зміцніли.

2) Ставки, які падають. У державних банках, які займають 60% ринку, річні відсотки вже давно нижчі за інфляцію, яка в минулому році склала 13,7%. За кордоном уже давно існують негативні ставки. Так буде і у нас, якщо говорити про валютні вклади. Але й гривневі вклади в ТОП-10 банків зараз не перекривають інфляції. Це змушує розумних вкладників шукати альтернативи депозитам.

3) Низька надійність. Навіть для того, щоб виконати гарантії щодо повернення втрачених вкладів, в уряду зараз не вистачить ресурсу. ФГВФО постійно змушений позичати гроші в уряду. А той, у свою чергу, запозичує за дуже високими ставками як всередині країни, так і за кордоном.

У той же час вітчизняний ринок корпоративних облігацій пропонує бонди з 18-20% річного доходу. При цьому надійність корпоративних облігацій може бути вищою, ніж у банківських депозитів. Компанії, які успішно існують на ринку 10 і більше років, пройшли через дві кризи. Бізнес-модель, яку використовують «ті, що вижили», довела свою ефективність. Це робить їх позичальниками, яким можна довіряти.

Що відбувається з матеріальними активами? На даний момент їх інвестиційний ресурс також вичерпаний. Через відсутність попиту нерухомість падає в ціні з 2008 року. Валюту зберігати на руках не має сенсу, оскільки її також з'їдає інфляція. Наприклад, минулого року інфляція долара в США склала 2,11%. В Єврозоні цей показник 1,35%. Динаміка цін на золото не показує якогось відчутно позитивного тренду. Зберігати їх в банківських скриньках ризиковано. В Україні дуже низька банківська культура. Установи недостатньо дбають про збереження сейфів. Пограбування не рідкість. Мистецтво та антикваріат? Більшості населення це не стосується — дуже дорого. До того ж, вкладення вимагають експертної підтримки високого рівня.

Звичайно, покупка облігацій також вимагає аналізу (як, втім, і вибір надійного депозиту).

На що потрібно звернути увагу?

1. Скільки років компанія працює на ринку. Зрозуміло, що чим довше, тим краще.

2. Наскільки вона прибуткова. Кредитна історія. Чи були дефолти.

3. Якість керуючої команди. Професіоналізм. Як довго працюють в компанії ці люди, який у них бекграунд, звідки вони прийшли тощо.

4. Спеціалізація теж грає роль. Потрібно подумати щодо перспективності ринку, на якому працює компанія, що випускає облігації. Наприклад, банки, лізингові компанії на сьогоднішній день мають хороші перспективи, тому що економіка потребує модернізації. Спостерігається нестача і знос транспортної, сільськогосподарської та іншої техніки. Відповідно до цього, будуть братися кредити під оновлення парку, лізинг. Будівельні компанії навпаки — в зоні ризику. Це і зрозуміло — на ринку нерухомості стагнація.

Саме ця та інша інформація розписується в проспекті емісії. Зацікавлена людина завжди може отримати необхідні дані. Якщо компанія досить відкрита. Це ще один важливий фактор вибору — відкритість.

Треба витратити час і, що називається, вникнути в тему. Але це завдання не таке складне для приватного інвестора, як наприклад, інвестування на зарубіжних ринках. Минулого року Нацбанк дозволив інвестувати за кордон до $50 000. Проходить обговорення безлімітного інвестування. Це дуже добре, але для початкового інвестора досить непросто розібратися в ситуації на складних, агресивних ринках. Можна бездумно купити акції Facebook або Apple. Але якщо ви не можете прочитати та головніше зрозуміти річний звіт компанії англійською, то навряд чи зможете зрозуміти, які перспективи у цієї компанії.

Які ще інструменти доступні?

Єврооблігації українських емітентів. Відмінні папери з дуже хорошою прибутковістю в валюті. Але, по-перше, такі компанії можна перерахувати по пальцях — на слуху ДТЕК, Метінвест. По-друге, на вільному ринку їх бонди продаються рідко.

Звичайно, ОВДП та єврооблігації України. Навіть гривневі бонди вигідні. В чому у них виграють корпоративні облігації? Це не тільки більш висока прибутковість. На фоні політичної нестабільності і далеко не завжди ефективного управління країною, середній бізнес може бути набагато більш стійким, ніж державні структури. Наприклад, минулого року Україна вдало розмістила єврооблігації на $3 млрд під 7,375%. Порівняйте з суверенними облігаціями розвинених країн 1-3%, а зараз суверенні папери США та Німеччини взагалі показують негативну прибутковість. 5% — це вже дуже високо. Так що думайте.

Підводячи підсумки, потрібно сказати, що корпоративні облігації в даний час займають свою важливу нішу на українському ринку. Вони повинні також стати частиною портфеля як приватного, так і великого інституційного інвестора. В цілому, для української економіки цей інструмент дуже своєчасний. Корпоративні облігації можуть бути ефективним акселератором для розвитку вітчизняного бізнесу.