«Для нас було важливо повністю нівелювати «суб'єктивний фактор» і можливість стороннього втручання в цей процес. В основі — календарний підхід, коли до складу пулу в хронологічному порядку проведення аукціонів будуть включатися активи, індивідуальний продаж яких не відбувся. І кожен наступний лот буде починати формуватися автоматично, як тільки попередній досягне встановленої нижньої межі розміру пулу — 1 млрд грн», — пояснила Рекрут.

За її словами, заборгованість по одному активу, включеному в пул, не може перевищувати 50% від загальної заборгованості пулу. Тому, якщо заборгованість по одному кредиту становить 1,5 млрд грн, то до складу пулу будуть включати права вимоги ще за кількома кредитами загальним обсягом мінімум 1,5 млрд грн.

Пули складуть від одного до декількох мільярдів гривень.

Зараз завершується процедура формування перших дев'яти таких пулів.

До їх складу увійдуть права вимоги по 700 кредитів юросіб, загальна заборгованість за якими складає близько 15 млрд грн. Кожен з активів уже проходив етап індивідуальних торгів за голландською моделі аукціонів і в процесі зниження ціни навіть на 80% так і не був проданий, тому початкова ціна реалізації кожного пулу складе 20% від загальної заборгованості за договорами — близько 400 млн грн за пул. До складу кожного сформованого лота, в середньому, будуть входити активи 8-10 неплатоспроможних банків.

На балансі ліквідованих банків враховуються кредити юросіб загальною заборгованістю понад 300 млрд грн.