1) Вихід на ринок обов'язкових продажів валюти фактично за три дні (28 і 29 червня, а також за вчора). Це істотно збільшить обсяги пропозиції на торгах і буде працювати на користь гривні;

2) Початок виведення чергової порції дивідендів «дочками» іноземних компаній. Це відбувається на початку першої декади кожного місяця і призводить до зростання попиту на валюту з періодичними стрибками котирувань продажу;

3) Вихідний день в США - 4 липня. Завтра міжбанк по долару буде працювати на умовах ТОМ (розрахунки у гривні - сьогодні, поставка валюти - завтра). Це не дуже зручно українським клієнтам і тому пік операцій прийдеться на сьогодня. Всі будуть поспішати завершити свої розрахунки в доларах до настання американського вихідного. Це призведе до зростання обсягів угод і періодичних перекосах попиту та пропозиції. В залежності від того, хто з великих операторів буде в цей момент на торгах - продавці або покупці. Ринок почне лихоманити;

4) Акціонери Райффайзен Банку Аваль остаточно оформили своє рішення направити 2,244 млрд гривень на виплату дивідендів власникам простих акцій банку в рамках розподілу прибутку банку за 2017 рік. Дивіденди отримають всі власники простих акцій банку станом на 3 липня 2018 року. Це дуже великі суми і частина цих ресурсів в кінцевому підсумку вийде на валютний ринок в липні по мірі їх перерахування на рахунки акціонерів. Це психологічно також грає проти гривні. Тому що всі розуміють - це збільшить попит на валюту;

5) Більшість компаній закінчило підводити підсумки минулого місяця, кварталу та півріччя й входить з сьогоднішнього дня у звичайний ритм роботи із зовнішньоекономічної діяльності. Це активізує як продавців, так і покупців.

Якщо дочки іноземних компаній не будуть активно закуповуватися валютою під репатріацію дивідендів - у НБУ з'явиться потенційна можливість поповнити ЗВР за рахунок викупу надлишку долара на торгах.

«Мінфін» на сьогодні прогнозує курс долара в межах досить широкого коридору 26,20-26,35 гривень зі збільшенням курсової волатильності та обсягів операцій на міжбанку.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 26,00-26,15 і продаж 26,20-26,35 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,07-26,145 гривень та продаж 26,145-26,23 гривень.

Про тенденції на торгах за 2 липня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої опитаних по перспективам гривні стали більш оптимістичними для гривні, незважаючи на зростання вчорашніх котирувань к кінцю дня.

За офіційним курсом - 74% респондентів вважають, що долар надовго повернеться нижче 26,25 гривень. 26% опитаних впевнені в його швидкому поверненні до рівня понад 26,26 гривень.

За міжбанківським курсом - 73% респондентів вважають, що долар буде нижче 26,25 гривень. 27% опитаних як і раніше впевнені в поверненні надовго котирувань вище 26,26 гривень.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара на завтра ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram