Найдорожчими визнані міста Гамільтон (Бермуди) і Великий Кайман (Кайманові острови), також в п'ятірці Женева, Цюріх і Рейк'явік.

Українські міста, такі як Харків, Київ та Львів, знаходяться в хвості списку. Причому Львів займає саме останній рядок рейтингу, будучи самим незатратним містом для життя. Рейтинг регулярно оновлюється.

Значення індексу цін кожного міста розраховується в порівнянні з цінами в центральному довідковому місті — Празі, де індекс встановлений на позначку 100. Це контрольна точка. Тому, якщо індекс цін міста становить 134, це означає, що проживання в ньому на 34% дорожче, ніж проживання в Празі.

Індекс враховує ціни на їжу, оренду житла, транспорт, купівлю одягу, медицину і розваги. Для порівняння, індекс вартості життя в Гамільтоні — лідера рейтингу — становить 297 балів. У Сан-Франциско — 239. Індекс Львова склав всього 56 балів, Харкова — 58.

Expatistan — це калькулятор вартості життя для іноземних фахівців, які переїжджають в нову країну або місто і хочуть дізнатися, наскільки дорого там жити в порівнянні з рідними краями. Його створив розробник Херардо Робледільо в 2009 році, який і сам є експатом і хотів допомогти колегам краще орієнтуватися у вартості життя в різних куточках світу.

Головне питання, на яке повинен відповісти калькулятор, звучить так: скільки грошей мені знадобитися в новому місті? Для прикладу, життя в Нью-Йорку киянину обійдеться на 237% дорожче:

Варто зазначити, що інформація в базі даних Expatistan оновлюється регулярно — ціни вводять самі користувачі, які проживають в тому чи іншому місті. Так порівняння Київ — Нью-Йорк засновано на 6 425 цінах, введених 1 489 різними людьми.