«Закон „Про валюту і валютні операції“ створить комфортні, прозорі та безпечні умови для ведення бізнесу в Україні і відкриє двері іноземним інвесторам. А українці отримають право інвестувати в цінні папери на глобальних ринках та розміщувати кошти на рахунках будь-яких банків світу», — підкреслив голова НБУ Яків Смолій.

Що нового: Схвалений закон передбачає, що валютні обмеження будуть скасовані поступово і обережно і за наявності сприятливих макроекономічних умов, щоб не похитнути фінансову стабільність, до настання повної свободи проведення валютних операцій за принципом «дозволено все, що прямо не заборонено законом».

  • Прийняття дає Нацбанку «зелене світло» для більш швидкої лібералізації валютного регулювання.
  • Найбільш болісні обмеження, наприклад, щодо інвестування за кордон та зовнішньоекономічних операцій, будуть скасовані одразу після набуття чинності законом.
  • Закон дозволить забезпечити цінову та фінансову стабільність і, відповідно, надійне бізнес середовище.
  • Схвалений закон дає Національному банку можливість вчасно та ефективно реагувати на ознаки кризи і запобігати її розгортанню незалежно від її природи, відповідно до кращих практик центральних банків світу.
  • Правління Національного банку зможе приймати рішення про первинне запровадження заходів захисту. Ці обмеження будуть мати тимчасовий характер — до шести місяців.
  • Закон визначає, що для продовження строку дії валютних обмежень або запровадження нового, якщо з дня припинення дії аналогічного попереднього минуло менше ніж шість місяців, наявність ознак кризових явищ повинна буде підтверджувати Рада Національного банку.
  • У Законі передбачено підзвітність та публічність Національного банку під час запровадження заходів захисту, продовження строку їх дії і оцінки результативності їх запровадження.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через сім місяців перехідного періоду з дня набрання ним чинності.

У тому числі, шість місяців перехідного періоду триватиме доопрацювання нормативно-правових актів Національного банку, після чого Національний банк оприлюднить їх для завчасного ознайомлення громадськості.

Цей Закон буде введено в дію через 30 днів після оприлюднення відповідних нормативно-правових актів.

Нагадаємо, 21 червня Рада прийняла закон про валюту.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram