За прийняття законопроекту №8152 проголосували 228 депутатів при необхідному мінімумі в 226 голосів.

Що це означає: за новим законом банки зможуть проводити валютні операції без додаткових ліцензій, бізнес зможе отримувати кредити у нерезидентів без їх реєстрації, а громадяни матимуть можливість інвестувати кошти за кордон без індивідуальних ліцензій НБУ.

Також закон скасує встановлений для бізнесу максимальний термін розрахунків за експортно-імпортними контрактами в межах 180 днів і санкції за порушення у вигляді штрафу в розмірі 100% від суми операції і заборони на проведення зовнішньоекономічної діяльності.

Крім того, новий закон скасує валютний контроль дрібних розрахунків, залишивши лише вже діючий фінансовий моніторинг операцій в сумі зі 150 тисяч гривень.

Схвалений закон передбачає, що валютні обмеження будуть скасовані поступово і обережно і за наявності сприятливих макроекономічних умов, щоб не похитнути фінансову стабільність, до настання повної свободи проведення валютних операцій за принципом «дозволено все, що прямо не заборонено законом».

«Разом з тим, його прийняття дає Національному банку «зелене світло» для більш швидкої лібералізації валютного регулювання», — зазначив регулятор.

Найбільш болісні обмеження, наприклад, щодо інвестування за кордон та зовнішньоекономічних операцій, будуть скасовані одразу після набуття чинності законом.