Про це заявив глава НБУ Яків Смолій під час зустрічі з керівниками найбільших банків.

«Обсяг міжнародних резервів України є достатнім, щоб пройти через період пікових платежів за державним боргом до кінця 2020 року і без зовнішнього фінансування, але подальші перспективи економічного зростання країни безпосередньо залежатимуть від поступу в проведенні структурних реформ», — повідомив Смолій.

Він також зазначив, що подальша співпраця з МВФ — запорука довіри інвесторів і впливає на вартість боргового капіталу для України.

Глава Національного банку також відзначив поступовий прогрес у розгляді Верховною Радою визначальних для фінансового сектору та економіки країни законопроектів.

Національний банк вважає, що наразі пріоритетними для найближчого розгляду є:

  • проект закону № 8331 про вдосконалення функціонування фінансового сектору, який удосконалить корпоративне управління в державних банках;
  • проект закону № 6027-д про захист прав кредиторів, який сприятиме більш активному відновленню кредитування;
  • проект закону № 8152 про валюту і валютні операції, який забезпечить перехід України до свободи проведення валютних операцій за європейським зразком.

Варто зазначити, що за даними Мінфіну, обсяг майбутніх виплат України з державного та гарантованого державою боргу на 2018-2020 роки станом на 18 червня становив 937,5 мільярда в гривневому еквіваленті (35,5 мільярда доларів за поточним курсом НБУ).

При цьому міжнародні резерви на 1 червня 2018 року становили 18,1 мільярда доларів, що на 2,5% нижче показника на початок року.