Гра «на підвищення» триває і навіть виходи Нацбанку на ринок у вигляді різного формату менш публічних інтервенцій — поки істотного ефекту не дають. Вони тільки притримують зростання курсу, але не «збивають» наростаючий попит і девальваційні настрої.

Власники валюти не горять бажанням активно її скидати, що психологічно знову працює проти гривні. А продовження наявності надлишку ліквідності в системі тільки створює додаткові ресурси для спекулятивних атак на гривню. На ранок середи коррахунку банків перевищують рівень в 55,8 млрд грн, що створило суттєвий навіс над валютним ринком і загрожує продовженням зростання котирувань протягом сесії.

Як і раніше частково рятує гривню наступ активної фази розрахунків з бюджетом. Це стримує хоча б частково імпортерів з їх покупками та підштовхує експортерів до збільшення обсягів продажу валюти.

Якщо долар знову піде вгору — Нацбанку доведеться знову продавати валюту в «тихому» форматі через Matching або через адресну інтервенцію за єдиним курсом.

«Мінфін» на сьогодні прогнозує велику волатильність котирувань і широкий курсовий коридор по долару 26,35-26,55 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 26,10-26,31 і продаж 26,35-26,55 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,15-26,29 гривень та продаж 26,33- 26,40 гривень.

Про тенденції на торгах за 19 червня можна прочитати тут, а графік котирувань  долара, євро і рубляподивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої опитаних по перспективам гривні продовжують погіршуватися.

За офіційним курсом — 35% (вчора було 54%) респондентів вважають, що долар повернеться нижче 26,25 гривень. 65% опитаних впевнені в його закріпленні надовго вище позначки в 26,26 гривень.

За міжбанківським курсом — 37% (було 56%) респондентів вважають, що долар буде нижче 26,25 гривень. 63% впевнені в продовженні зростання котирувань істотно вище 26,26 гривень.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара на завтра ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram