1) Активне зростання безготівкових котирувань призводить до збільшення офіційного курсу і як наслідок — це буде закладено в ціни енергоносіїв, імпортних товарів і т.д. Боротися з цією проблемою держава і бізнес будуть тільки одним — почнуть перекладати ці витрати на пересічних споживачів. Тоді про «казки та мрії» НБУ про низький рівень інфляції можна відразу забути;

2) Готівковий ринок не тільки активізувався на стрибках валютних котирувань, але й стає сам одним з головних стимуляторів подальшого збільшення дисбалансів на валютному ринку. Поки спекулянти скуповують валюту через обмінники і продають її дорожче на міжбанку, але досвід показує — як тільки «раскачегаривается» готівковий ринок — він сам дуже швидко йде вище рівня міжбанку. Це призводить до самозбудження обох сегментів цього ринку і загрожує серйозною девальвацією.

Мабуть це вже відчув і НБУ, який сьогодні був змушений знову продавати валюту в межах котирувань 26,46 гривень. Саме ці вливання змогли зупинити стрибок курсу на позначці 26,46 гривень і не дали долару дійти до 26,50 гривень. Чи надовго вистачить бажання у НБУ витрачати ЗВР на стримування стрибків курсу — покаже час, але «Мінфін» прогнозує й завтра спроби розгойдати курс з метою — вище 26,50 гривень.

Нестачею валюти сьогодні активно користувалися не тільки спекулянти, які грали «на підвищення», а й самі експортери. Їх чекають податкові платежі і вони не проти заощадити за рахунок зростання курсу продажу валюти. Сьогодні вони відверто вичікували максимальних котирувань і домоглися свого. За даними ВалКлі більшість угод у вівторок пройшло в межах 26,4202-26,4472, що майже на 10 копійок вище, чим ще вчора.

Поки курс зростає — час працює на експортерів і вони особливо поспішати скидати валюту не будуть. Негативний для гривні девальваційний настрій дуже небезпечний для нацвалюти та економіки країни.

Навіть сьогодні (в день бюджетних платежів) експортери продавалися тільки тоді, коли курс досяг максимального рівня. Ринок був дуже активним — укладено 618 угод на суму 443,42 млн, що в півтора рази більше, ніж вчорашні обсяги операцій міжбанку.

Хід торгів

Гривня в першу годину торгів ще якось утримувала свої позиції на ранкових 26,38 / 26,42 гривень, але вже після 11:00 стрімко обвалився відразу до 26,43 / 26,46. Вихід НБУ з продажем долара по 26,46 гривень зміг утримати котирування на цьому рубежі вже до закінчення сесії, але обстановка на міжбанку залишилася дуже знервованою. Це обіцяє й завтра продовження валютних ралі на нашому ринку, не дивлячись навіть на період бюджетних платежів.

Головні події 19 червня на міжбанку:

1. Зростання курсу долара на 5 копійок при явному перевищенні попиту над пропозицією і вимушеному виходу на ринок Нацбанку з продажем валюти. Курс за день зріс з ранкових 26,38/26,42 гривень до 26,43 / 26,46 до кінця сесії;

2. НБУ не виходив на ринок в більш публічному форматі аукціону, але був змушений продавати валюту по 26,46 гривень в більш «тихому» форматі інтервенції. Без втручання Нацбанку котирування легко б переступили психологічний поріг в 26,50 гривень;

3. Зареєстровано 618 угод на суму $ 443,42 млн по середньозваженому курсу 26,4464.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram