1) Зростання ліквідності в банківській системі. На сьогоднішній ранок коррахунку банків знаходяться на позначці в 57,4 млрд гривень. Цього не тільки достатньо для виконання банками всіх платежів в гривні, але й створює серйозні передумови для спекулятивних операцій на міжбанку;

2) Господарські операції клієнтів і наближення періоду бюджетних розрахунків. Тут поки без змін. Основними продавцями валюти на торгах будуть металурги і аграрії, а покупцями — великі імпортери енергоносіїв, в першу чергу -Нафтогаз.

Трохи допоможе гривні той факт, що з урахуванням цих вихідних — у компаній залишається не так багато часу на збір гривневих ресурсів для розрахунків з бюджетом і це збільшить обсяги валюти.

За нашими прогнозами обсяги операцій 15 червня з урахуванням фактора закінчення тижня будуть в межах до 330 млн доларів при здійсненні до 500 угод;

3) Обвал євро на міжнародних ринках і можлива майбутня корекція пари євро/долар.

Підвищення ставки ФРС в поєднанні з рішенням ЄЦБ продовжити період політики кількісного пом'якшення до кінця року — призвело до стрімкого обвалу євро. Якщо ще вчора до 15:00 котирування пари євро / долар ще доходили до 1,1840 долара за євро, то після оголошення рішень ЄЦБ євро стрімко обвалився і на ранок сьогоднішнього дня опускався до 1,1548. Такі валютні ралі негайно відображаються на котируваннях євро і долара щодо гривні.

4) Дії НБУ. Вчора за нашими даними частину  попиту змушений був закривати Нацбанк, продавши до 20 млн доларів в «тихому» форматі через Matching. Якщо попит продовжить зростати — ми не виключаємо виходу регулятора з продажем долара для погашення зростання курсу.

Ми прогнозуємо на сьогодні курсовий коридор по долару 26,18-26,32 гривень через зростання попиту на валюту з боку імпортерів енергоносіїв.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 25,90-26,13 і продаж 26,17-26,30 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,05-26,07 гривень та продаж 26,12- 26,20 гривень.

Про тенденції на торгах за 14 червня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої опитаних по перспективам гривні залишаються позитивними, але оптимізму різко поменшало.

За офіційним курсом — 79% (вчора було 88%) респондентів вважають, що долар буде нижче 26,25 гривень. 21% опитаних прогнозує його повернення до рівня понад 26,26 гривень.

За міжбанківським курсом — 74% (у четвер таких було 85%) респондентів вважають, що долар буде нижче 26,25 гривень. Але вже 26% впевнені в його зростанні найближчим часом до рівня понад 26,26 гривень.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара на завтра ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram