Дмитро Дубілет - один із засновників FinTech Band, компанії яка створила monobank. Сьогодні він провів перший прямий ефір, в рамках якого відповідав на запитання користувачів. Окрім іншого, Дмитро Дубілет розповів, коли клієнти monobank отримають іменні й валютні карти, Apple Pay та BankID. «Мінфін» послухав і вибрав головне.

Іменні та валютні картки

Протягом тижня-двох ми запустимо гривневі іменні картки. Отримати її можна буде через пошту. Карта буде коштувати 150 грн.

З іншого боку, ми запускаємо валютні карти. Вони з'являться до кінця цього місяця. Тут буде можливість відкрити віртуальний рахунок у валюті, та приймати на нього різні платежі. Це абсолютно безкоштовно. Також будемо випускати іменні валютні карти.

Тобто клієнт матиме змогу окремо замовити гривневий, доларовий і євро «пластик».

При цьому депозитів на валютних картах не буде. Причина в тому, що в основному банки використовують вклади, щоб кредитувати. Ми кредитуємо через гривневі карти та видавати валютні позики не плануємо. Тому ми не будемо брати на себе валютні ризики.

Apple Pay

Тут немає однозначної відповіді, бо Apple дуже сувора компанія, яка підписує зі своїми партнерами договір про нерозголошення, і стежить, щоб ніхто нічого зайвого не розповів.

Тому скажу так. Apple Pay обов'язково буде. Я сподіваюся, що він з'явиться незабаром. Але я не можу називати будь-які деталі, бо не хочу порушити контракт з Apple.

Android Pay у нас вже давно працює. У monobank, майже 10% безконтактних платежів Android-користувачів проводяться за допомогою смартфона, а не карти.

ФОПи

Однозначної відповіді на питання, коли з'являться рахунки для ФОП в monobank - немає. Це питання найближчого часу, але конкретики привнести не можу. У нас обслуговується дуже багато IT-шників та ФОПівців, тому ми хочемо, якомога швидше закрити цю потребу

Оплата через QR-коди

Я думаю, що ми можемо впровадити в monobank оплату проїзду в міському транспорті через QR-код як в ПриватБанку. Але тут є один аспект. Коли ми в ПриватБанку запускали цю технологію, ми планували її зробити відкритою. Тобто, щоб до неї міг приєднатися будь-який банк. Тому, якщо нинішнє керівництво відкриє цю технологію для інших банків, то ми до неї з радістю приєднаємося

Тільки для українців

У monobank зараз може зареєструватися кожен, у кого є український ІПН та посвідка на проживання в Україні. Єдино що, в самому інтерфейсі додатка, зараз є варіант тільки з громадянами України.

Тому якщо у вас є ІПН, але немає громадянства - зверніться в службу підтримки. Вона допоможе з документами, і ми зможемо зареєструвати вас в monobank.

Скарбничка

Скарбничка буде в monobank, але не найближчим часом.

Зарплатна картка

Поки можливості відкрити зарплатну карту в monobank не буде, так як у нас немає власної банкоматної інфраструктури.

BankID

Досить багато сервісів «зав'язано» на BankID. Тому мені не затишно від того, що monobank ще не приєднався до BankID. Цілком можливо, що до кінця цього місяця ми впровадимо його. В першу чергу, де monobank буде працювати з BankID - портал IGov. Тому що саме через IGov реалізовано більшість онлайн-послуг в Україні.

Що стосується електронного цифрового підпису, це набагато складніша «історія». Ми ще не вирішили, чи готові в неї вплутуватися. В Україні дуже жорсткі вимоги до акредитованих центрів, які мають право випускати електронні підписи.

Якщо ми навіть наважимося, то це буде не один-два роки. Адже в нашій країні процес акредитації занадто бюрократизований.

Спортивний депозит

Спортивний депозит з'явиться до кінця червня. Ми його вже тестуємо.