Суд зобов'язав російського монополіста виплатити українській стороні $4,56 млрд. «Топів», які доклали руку до цієї справи, дістанеться 1% від виграшу. $20,7 млн ​​вони отримають вже зараз. Решта - на протязі трьох років, за умови успішного стягнення всієї суми з Газпрому.

«Якби нам не вдалося перемогти в двох арбітражах, Газпром вимагав би суму, більше ніж половина ВВП України» - наводить аргумент компанія.

Таке рішення викликало жваву реакцію громадськості. По суті, премію управлінцям заплатять з бюджету - тобто з нашої кишені. Одні вважали, що такий розмір преміальних неприпустимий в крані, що воює з середньою зарплатою в ледь більше ніж $300.

Інші побачили в цьому привід задуматися про введення аналогічних бонусів в інших держкомпаніях та організаціях, наприклад, НБУ. «Чи правління Національного банку України отримувати 1% річного доходу банку? Це менше, але все ж можна порівняти сума, і в правлінні НБУ є схожі корупційні ризики і навіть ризики для фізичної безпеки», - задався питанням член Ради НБУ Тимофій Милованов. Нагадаємо, прибуток Нацбанку за 2017 рік склав 44,6 млрд грн.

До слова, заробітки нацбанківців не так давно підросли. Як повідомляв «Мінфін», у вересні минулого року НБУ підвищив зарплату всім членам правління в 1,5 рази. Так що «зами» голови тепер отримують (разом з доплатами) в діапазоні 224-300 тис гривень на місяць.

Приблизно такими ж темпами ростуть і доходи топів держбанків. Наприклад, Ощадбанк витратив в 2017 на виплати своєму ключовому управлінському персоналу 62 млн грн, Тоді як в 2016 - 40,15 млн грн. В Укргазбанку ці показники склали 42,4 млн грн та 27,2 млн грн відповідно.

Що стосується Нафтогазу, то декларацій про доходи правління за 2017 рік в інтернеті немає. Але фінансовий звіт компанії дає уявлення, скільки отримують топ-менеджери компанії. Так, в минулому році 6 членів правління і 9 директорів напрямків спільно отримали 179 млн грн. Ця сума включає оклад і всілякі надбавки. Виходить, що середня річна зарплата керівників досягає 11,9 млн грн. Звичайно, умови оплати залежать від контракту - хтось отримує більше, хтось менше. Але сума цілком може служити орієнтиром.

Зарплати і бонуси менеджерів держкомпаній - тема, навколо котрої точиться багато суперечок. Прихильники щедрих виплат стверджують, що тільки так можна найняти в держструктури професіоналів, які зможуть привести їх до успіху. «Хороші менеджери коштують дорого. Це факт. Але ще дорожче коштує для країни відсутність хороших менеджерів. Як показує практика, це коштує в сотні разів дорожче», - переконаний Сергій Фурса.

«Мінфін» вирішив запитати своїх читачів, якими мають бути зарплати і бонуси управлінців держкомпаній.

Висловити свою думку можна, відповівши на питання. Щоб пройти опитування, доведеться залогінитися в акаунт Google. Це єдина можливість обмежити проходження опитування одним і тим же людиною по кілька разів.

Редакція не збирає особисті дані респондентів.

Олекса Рябуха