Однокімнатні квартири в Хмельницькому в травні подешевшали на 35%, двокімнатні — на 27%. Такі дані наводять аналітики міжнародного пошукача нерухомості Flatfy.com. Вони проаналізували * для «Мінфіну» середні ціни пропозиції на вторинному ринку нерухомості в різних містах України.

Оренда в Хмельницькому також подешевшала. Однокімнатні квартири стали здавати на 13% дешевше, двокімнатні та трикімнатні — на 12% і 10% відповідно.

Як і слід було очікувати, в сезон відпусток найбільше подорожчала оренда квартир в Одесі, однокімнатних — на 11%, двокімнатних — 22%.

На півночі України найбільше подорожчала оренда квартир в Житомирі та Чернігові.

Що стосується продажу житла, то в Києві ціни на «двушки» впали на 8%, «троячки» — на 9%.

На західній Україні «вистрілили» ціни на оренду житла в Луцьку. Однокімнатні квартири подорожчали на 24%, двокімнатні — на 12%.

А ось продавці квартир виявилися скромнішими — вони практично не змінювали ціни.

Методика

Всього по містах сумарно було оброблено 1 023 000 пропозицій. При розрахунках виключалися 10% найнижчих і найвищих цін, щоб зменшити вплив спекуляцій.

** Ціна пропозиції може відрізнятися від суми угоди. Перевірити, за якою ціною квартира була продана насправді, не представляється можливим.

У таблицях наводиться не середнє значення, а медіана вибірки, яка більш об'єктивно відображає ситуацію. По-перше, в базу потрапляє велика кількість фейкових оголошень із заниженими цінами. Трапляються, наприклад, пропозиції по 100 грн. або 1000 грн. Але, зрозуміло, ця інформація не відповідає дійсності. Таким чином люди привертають увагу і хочуть опинитися в перших рядах при фільтрації оголошень від найдешевшого до найдорожчого. Тому при розрахунку медіанної ціни такі оголошення в розрахунок не приймаються.

По-друге, значна частка пропозицій припадає на непізнані географічно оголошення. Наприклад, коли власник вказує некоректну адресу (помилився в букві, в адресі і т.д.), система не може його розподілити в конкретний район. Однак такі пропозиції враховуються в середній ціні по місту.