Ощадбанк та компанія Visa приєднались до проекту «Розумне та безпечне місто – Чернівці–2020» з метою впровадження розумних рішень у сфері розвитку безготівкової економіки міста. Відповідний меморандум підписали сьогодні, 30 травня, Чернівецький міський голова Олексій Каспрук, голова правління Ощадбанку Андрій Пишний, в.о голови регіону СНД і Південно-Східної Європи Visa Дмитро Крепак та член правління ГО «Агенція «Спільні зусилля» Олексій Попович.

У рамках меморандуму сторони розпочинають реалізацію пілотного проекту «Електронний квиток». Впродовж трьох місяців усі міські тролейбуси та муніципальні автобуси буде оснащено мобільними валідаторами. Відтак, мешканці та гості Чернівців зможуть сплачувати за проїзд безконтактними банківськими платіжними картками і NFC-пристроями на мобільних валідаторах, які знаходитимуться у кондуктора або водія. Розраховуватись безготівково за проїзд буде можливо і муніципальною карткою чернівчанина, яку буде оснащено транспортним додатком, та транспортною карткою. Обробку платежів забезпечуватиме Ощадбанк, який виступає банком-еквайром проекту.

«Впровадження електронного квитка є вкрай важливим для Чернівців, оскільки це не лише поліпшення комфорту для мешканців, а й можливість впорядкувати ринок пасажирських перевезень, встановити економічно обґрунтований тариф на проїзд у громадському транспорті та забезпечити пільги на проїзд громадянам, яким держава та громада гарантує таке право. Вдячні нашим партнерам – Ощадбанку, компанії Visa, Агенції «Спільні зусилля», які допомагають нам зробити перший крок у цьому напрямі, надають експертну допомогу в розробці технічних рішень для проекту з урахуванням міжнародного та українського досвіду, беруть участь у реалізації конкретних організаційно-технічних заходів», – заявив міський голова Олексій Каспрук.«Понад два роки тому ми запустили спільний з міською радою проект — багатофункціональну Картку чернівчанина, якою користуються майже 11 тисяч містян. Сьогодні поглиблюємо співпрацю і відкриваємо пілотний проект «Електронний квиток». Безконтактна оплата проїзду в громадському транспорті – невід’ємна частина сучасної інфраструктури міста. У 2017 році Чернівці відвідало майже 415 тисяч туристів, зокрема 148 тисяч іноземців. Тож цей пілотний проект має на меті зробити місто ще більш комфортним для жителів та ще більш привабливим для туристів», – прокоментував голова правління Ощадбанку Андрій Пишний.«Впровадження екосистеми безконтактних платежів у муніципальному транспорті – це крок до запровадження безготівкової економіки, що є одним з наших пріоритетів. Використовуючи інноваційні способи оплати проїзду, жителі міст звикають до них і починають застосовувати в інших сферах. Ми вже почали реалізовувати аналогічний проект в інших містах (наприклад, Житомир та Тернопіль) та отримали обнадійливий результат – жителі та гості міста активно користуються можливістю безконтактної оплати. Тому ми радо розширюємо географію ініціативи в Україні, долучаючи Чернівці», – зазначив в. о. глави регіону СНД і Південно-Східної Європи Visa Дмитро Крепак.

«Мета проекту «Розумне та безпечне місто Чернівці-2020» – забезпечення комфортного життя за допомогою інноваційних технологій. Це нові стандарти життя на базі новітніх технологічних рішень, безпечне міське середовище, ефективне управління міськими ресурсами та постійне зростання рівня якості життя. У Чернівцях є запит на такі рішення, мешканці готові долучитися до їх впровадження, і наша Агенція готова надати маркетингову, освітню та PR-підтримку для прозорої реалізації цих інноваційних технологій», – заявив представник ГО «Агенція «Спільні зусилля» Олексій Попович.