Як це було: Департамент фінмоніторингу НБУ провів планову виїзну перевірку банку «Південний» з питань дотримання вимог законодавства, яке регулює відносини у сфері запобігання та протидії легалізації (відмивання) доходів одержаних злочинним шляхом.

  • За результатом проведеної перевірки, рівень виконання банком вимог законодавства з питань фінмоніторингу щодо клієнтів банку та фінансових операцій, що підлягали перевірці, був оцінений як незадовільний.
  • Регулятор дійшов висновку, що позивач здійснює ризикову діяльність, що загрожує інтересам вкладників чи інших кредиторів. Як наслідок, НБУ прийняв рішення, яким до банку «Південний» було застосовано письмове застереження. Також було прийнято рішення №248 про накладання штрафу у розмірі 0,5% від суми зареєстрованого статутного капіталу банку (956,9 млн грн), що склало 4,8 млн грн.
  • Суд першої інстанції, частково задовольняючи позовні вимоги, прийшов до висновку, про необґрунтованість дій відповідача та неправомірність прийнятого рішення про накладення на позивача штрафу, з огляду на „недоведеність у повній мірі позивачем порушень вимог законодавства“.

Чому банк «Південний» уник штрафу: Вимоги фінмоніторингу іноді досить розмиті, тому банкам вдається оскаржити рішення НБУ в судах.

За 2017 рік НБУ оштрафував 15 банків на 67,6 млн грн.