Про це Президент Петро Порошенко заявив на засіданні Національної інвестиційної ради, повідомляє «Укрінформ».

«На жаль, не все нам вдається. Я не можу сказати про успіхи в сфері земельного законодавства. Чинний мораторій на продаж земель стримує ваші інвестиції, гальмує розвиток аграрного ринку, позбавляє значну кількість громадян України можливості реалізувати своє конституційне право розпоряджатися своєю земельною власністю», — сказав глава держави.

Він також зазначив, що є рішенняЄвропейського суду з прав людини, який визнав, що абсолютна заборона на покупку і продаж земель сільськогосподарського призначення є «грубим порушенням» Європейської конвенції з прав людини, але додав, що це рішення «не протверезило наших популістів».

Президент розповів, що в питанні земельної реформи «твердо стоїть на позиціях української Конституції і європейського права», але поки знаходиться «в цьому питанні в політичному меншості».

У той же час він підкреслив, що докладе максимум зусиль, в тому числі і з точки зору комунікативної стратегії щодо земельної реформи.

Глава держави додав, що в питанні мораторію на продаж землі має перемогти «здоровий економічний сенс».

7 грудня минулого року Рада продовжила мораторій на продаж землі.

Що це дасть? 

Скасування мораторію на продаж землі може принести в економіку країни до $1,5 млрд на рік. Скасування вкрай важливе і з точки зору залучення приватних інвестицій і надання кредитів Україні.

Всесвітній банк прогнозує, що ціни на продаж землі зростуть до $3-3,5 тис за га в порівнянні з $1-1,5 тис, які діють в даний час.

Раніше, в інтерв'ю Bloomberg директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Сату Кахконен, заявила, що безумовні переваги української економіки не реалізовані через мораторій.