1) Погашення боргів перед бюджетом частиною клієнтів, які проштрафилися. Основні операції з розрахунків клієнтів з бюджетом завершені, але є компанії, які із запізненням продовжують гасити свою заборгованість перед державою. Періодично для цього вони продають валюту, що додає пропозиції на торгах;

2) Високий рівень залишків на коррахунках банків. Вони знизилися на 1,35 млрд гривень в порівнянні з вчорашнім днем, але все одно перевищують 50,7 млрд. Ці ресурси вже включають в себе значні надходження з відшкодування ПДВ і не так сконцентровані на рахунках невеликої кількості найбільших клієнтів в декількох банках. Це поступово робить міжбанк менш залежним від рішень і дій на валютному ринку цих компаній та робить його все більш різноспрямованим. Спекулянти в цій ситуації все більше працюють в форматі «в дві сторони», що збільшує статистику торгів;

3) Нові транші вливань відшкодувань ПДВ клієнтам з боку держави. Обсяги вливань в банківську систему у вигляді відшкодувань ПДВ поступово зростають, що робить графік таких надходжень дедалі вагомішим для планування клієнтами і банками своїх дій на торгах. У найближчі дні роль цих операцій держави з відшкодування ПДВ експортерам у формуванні курсу на міжбанку буде тільки зростати;

4) Ситуація на міжнародних ринках по парі євро/долар і по рублю. Валютні ралі з євро тривають і на момент написання статті - він знову обвалився. Тепер вже до рівня 1,17-1,1710 долара. На всі рухи міжнародного ринку наш український міжбанк буде оперативно реагувати зміною курсу гривні щодо цих валют.

Не все так просто і з рублем, де курс російської валюти щодо долара вже не опускається нижче коридору 61-61,70 рубля за долар. Це дозволяє міжнародним спекулянтам активно заробляти на рублі і на ці коливання також реагує і наш міжбанк.

«Мінфін» прогнозує на сьогодні укладання до 630 угод на суму до 410 млн доларів при курсовому коридорі по долару 26,02-26,14 гривень. НБУ продовжить працювати на міжбанку тільки в «анонімному» форматі через Matching.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 25,75-26,00 і продаж 26,05-26,20 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 25,90-25,97 гривень та продаж 25,99-26,05 гривень.

Про тенденції на торгах за 22 травня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої опитаних залишаються дуже позитивними по перспективам гривні за офіційним курсом долара, а також помітно покращилися і за прогнозами котирувань міжбанку.

За офіційним курсом вже 90% (вчора було 91%) респондентів вважають, що долар буде нижче 26,25 гривень. Тільки 10% опитаних поки що все ж вірить у його швидке повернення до рівня понад 26,26 гривень.

За міжбанківським курсом вже 87% (було 78%) опитаних вважають, що курс істотно опуститься нижче 26,25 гривень. 13% - ще прогнозує його швидке повернення понад 26,26 гривень.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара на завтра ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram