До 1 липня власники нерухомості, які не потрапляють під податкову пільгу (податкова пільга — 60 кв.м. загальної площі для квартир, 120 кв.м. загальної площі -для будинків, 180 кв.м. загальної площі — для змішаної нерухомості), повинні отримати повідомлення з сумою нарахованого податку на нерухомість. Для фізосіб суму податку розраховують та повідомляють про оплату органи Державної Податкової Служби за місцем реєстрації платника податків.

Читайте також: Як фізособі пораховати та оплатити податок на нерухомість 

У разі отримання повідомлення, у фізособи є 60 днів для того, що б проплатити суму податку або оскаржити / уточнити його нарахування.

У разі несплати цього податку нас лякають штрафами:

— 10% від суми нарахованого податку, якщо проплати не було протягом до 30 днів від останнього дня можливості проплати податку;

— 20% від суми нарахованого податку, якщо проплати не було понад 30 днів від останнього дня можливості проплати податку (ст. 126 п.1 Податкового Кодексу України)

АЛЕ! Потрібно пам'ятати, що відповідно до статті 126 п.3 і статті 266 п.10.2 того ж Податкового Кодексу України, в разі, якщо контролюючий орган не надіслав (не вручив) повідомлення про оплату податку, фізособа звільняється від відповідальності за несвоєчасну оплату податку.

Але не потрібно сподіватися, що якщо повідомлення не отримано, то ви звільняєтесь від сплати податку зовсім. 7 грудня 2017 року було прийнято Закон, згідно з яким, нам можуть нарахувати податок протягом наступних трьох років.