Про це йдеться в прес-релізі ЄСПЛ, передають Українські Новини.

«Абсолютна заборона в Україні на покупку і продаж сільськогосподарських земель призвела до порушення прав людини, уряд повинен прийняти більш збалансований закон», — йдеться у повідомленні.

Також наголошується, що у травні європейський суд виніс постанову у справі Зеленчука і Цицюра проти України.

Зокрема, йшлося про скарги двох осіб (жителів Тернополя та Івано-Франківська) на мораторій на продаж сільськогосподарських земель, які заявляли про порушення їхніх майнових прав у якості власників таких ділянок.

ЄСПЛ зазначив, що після розпаду СРСР Україна в основному розподіляла сільськогосподарські угіддя людям, які раніше працювали в колгоспах, але при цьому влада ввела заборону на продаж таких земель.

Читайте також: Світовий банк: Зняття мораторію на землю «заведе» економіку України

Уряд стверджував, що цей захід завадив концентрації землі в одних руках.

Крім того, суд встановив, що держава не визначила справедливого балансу між загальними інтересами суспільства та правом власності заявників.

Суд постановив, що уряд повинен вжити законодавчих заходів для забезпечення належного справедливого балансу для власників сільськогосподарських земель.

При цьому ЄСПЛ підкреслює, що це рішення суду не означає вимогу до України негайно ввести необмежений ринок продажу сільськогосподарських угідь. Суд не присудив заявникам грошову компенсацію.

Раніше «Мінфін» повідомляв, що 7 грудня минулого року Рада продовжила мораторій на продаж землі.