І все ж, якщо подивитися на економіку під правильним кутом, владі є чим похвалитися. І може навіть виявитися, що наші показники зараз кращі, ніж в Америці. Про це в своєму блозі на НВ написав викладач Единбурзької бізнес-школи Іван Компан. «Мінфін» публікує скорочений варінт статті.

На якій «тематиці» йому обиратися? Теоретично, варіантів небагато – війна і економіка. Перше, обговорювати не хочу. Занадто серйозно і трагічно.

А ось з економікою у президента формальний шанс, по-моєму, є. Якщо подати правильно. Наприклад, порівнявши з Америкою. Хоча б ось так:

  • Аргумент 1. У квітні офіційний рівень безробіття в Україні знизився до 1.2%. Фантастичний результат, чесно кажучи! В Америці безробіття зараз на рівні 4%, і вони вважають це повною зайнятістю. Слабаки! Так що, тут ми американців випередили. Ось вам і перший передвиборчий аргумент.
  • Аргумент 2. У США зростання ВВП очікується на рівні 3%. У нас теж щось схоже прогнозується. А навіть, якщо прогноз і не збудеться, то з'ясується це не раніше лютого наступного року, коли вже нові прогнози в ходу будуть, ще більш оптимістичні.
  • Аргумент 3. У них долар з початку року на 2.5% відносно євро зміцнився, а наша гривня на цілих 8.5%. А у відношенні до самого долара ми теж на 7.7% сильніше стали. Ось вам, адепти валютного курсу, любителі «долара по вісім» – «накусь викусь», зміцнюємося!
  • Аргумент 4. Фондовий ринок у них виріс на 1.5%, з початку року, а у нас на цілих 35%. У них, правда, три тисячі компаній на біржі торгується, а у нас три, але деталі залишимо для фахівців, виборцям їх знати необов'язково.

Можна до того ж залишити трохи місця для «конструктивної критики»:

  • Аргумент 5. Борг у нас величезний, з цим не посперечаєшся. Так і у американців чималий. Вони облігації випускають, і ми не відстаємо. Чим ми гірші? Вартість боргу у них, правда, в діапазоні 1.9% – 3.2%, а у нас 7.5% – 17%. Але і тут викрутитися можна. Скажімо, спеціально так придумали, щоб дати внутрішнім інвесторам на власному боргу заробити. Нічого якомусь там МВФ 3% «відстібати». До речі, чиста правда – деякі українці відмінно заробили. Уолл-стріту і не снилося.
  • Аргумент 6. З інфляцією трохи проблематично. У них на рівні 2%, а у нас… Тут краще зробити паузу і загадково промовчати, зробивши основний акцент на тому, що НБУ її твердою незалежною рукою «таргетує». А в кінці року, в крайньому випадку, можна перерахувати за вигідною методикою, спорудивши скромненько споживчу корзинку з хліба, молока та ще якоїсь дурниці на пальмовій олії, що в принципі буде реалістично відображати сувору споживчу реальність рядового українця. Повинна ж влада бути чесна з народом. Не марципани ж з трюфелями в розрахунок інфляції включати.

Ну і останнє… Вважається, що американська економіка зараз не просто на підйомі, а знаходиться на піку зростання. Що ж нам заважає похвалитися економічними успіхами? У них, правда, люди в Польщу не біжать, але це можна пояснити відстанню. Далеко все-таки. А нам близько. І валять наші так, що тільки п'яти виблискують. Хоча, з точки зору виборної кампанії, це тільки на краще – ті, хто їде, адже апріорі незгодні і владі не вірять. Вони свою долю самі будувати вирішили, не чекаючи, що хтось за них це зробить. Та й нісенітницю передвиборчу про процвітання слухати не стали б. Так що, чим таких, що «кинули Батьківщину в скрутну хвилину», менше, тим для президента краще. Нехай Польщі та Португалії працюють, а грошики сюди шлють, щоб хоч якось країна на плаву трималася. А на виборах вони тут точно не потрібні.