Підхід авторів звіту до можливого введення національної криптовалюти можна охарактеризувати як помірно оптимістичний, повідомляє Hash Telegraph.

Із застереженнями щодо того, що це є лише попереднім висновком, аналітики Банку Англії стверджують, що такий крок не зробить негативного впливу на сферу кредитування приватних осіб і організацій або на ситуацію з ліквідністю економіки в цілому. Необхідними умовами названі дотримання основних принципів:

— національна криптовалюта обкладається регульованою процентною ставкою;

— національна криптовалюта і національні резерви відрізняються один від одного і не є взаємно конвертованими;

— депозити в комерційних банках не конвертуються в криптовалюту;

— національна криптовалюта випускається центробанком під забезпечення відповідними цінними паперами, головним чином, державними.

Перший із запропонованих сценаріїв — до національної криптовалюти матимуть доступ тільки банки і фінансові організації. Передбачається, що учасники цієї схеми зможуть купувати і продавати криптовалюту Банку Англії, обмінюючи її на цінні папери, і що за межі цього кола учасників криптовалюта не виходить.

Третій, найбільш ліберальний, — до національної криптовалюти мають доступ банки, фінансові організації, компанії і громадяни. У цьому випадку національна криптовалюта стає еквівалентом грошей. Правда, купувати і продавати її центральному банку зможуть тільки комерційні банки та центральні організації. Компанії і громадяни зможуть купити крипту центробанку на спеціальній біржі в обмін на внесені в звичайній валюті депозити.

Другий, як можна здогадатися, представляє компромісний варіант між першим і третім сценаріями. Він передбачає, що одна або кілька уповноважених фінансових організацій надають доступ до криптовалюти компаніям або громадянам, якщо мова не йде про кредити.

Варто зазначити, що центральні банки різних країн активно цікавляться новим фінансовим інструментом, вивчаючи і зважуючи підходи до його запуску і можливі наслідки.

Банк Англії в цій сфері не перший — можливості національної криптовалюти вивчають Норвегія, Швеція, Швейцарія планує приступити до вивчення цього питання. Правда, перевірити теорію практикою поки ризикнула тільки Венесуела, яка випустила в лютому свій El Petro.