Швидше за все, перше півріччя 2018 року столична нерухомість закінчить падінням цін на 2-3%. Найбільше падіння цін вже зараз видно в неліквідних сегментах — віддалених районах Києва або пропозиціях з дуже старим житловим фондом. У передмісті будівельники вже зараз змушені проводити акції або скидати квартири на останніх поверхах через ріелтерів за половину ціни. Можна зустріти пропозиції з розстрочкою без подорожчання і послуги «trade in», коли будівельник береться продати вашу стару квартиру в обмін на нову.

Читайте такожТравневі ціни. Нові акції від забудовників

Всі ці непрямі фактори вказують на те, що продається нове житло досить погано і продавці починають шукати варіанти, як збільшити продажі. У цих умовах покупцям я б не радив поспішати, а вже якщо припекло, то з продавцем можна добре поторгуватися.

Чому житло не буде дорожчати

1. Економіка України зростає повільно. Песимісти вказують, що зростання офіційного ВВП в 1 кварталі на 3,1% могло статися за рахунок детінізації економіки. Але учасникам ринку таке зростання несе більше фіскального навантаження, ніж доходів.

2. Економіка країни обтяжена значними боргами, які потрібно обслуговувати. Тобто приріст в офіційному секторі піде не на зростання бюджетних виплат соціальним групам населення, а в більшій мірі на виплату відсотків за боргами. Номінальні доходи основної маси населення будуть рости повільно, навіть повільніше, ніж очікувалося.

3. Повільність банків в розгортанні іпотечних програм. Судячи зі скандалів 1998-2008 рр., на валютній іпотеці в Україні можна ставити хрест, а зробити іпотеку в національній валюті не так-то просто. І справа тут не в ставках, а в тому, що у банків в пасивах мало довгих грошей.

4. Міграція не на користь столиць. У 2005-2007 рр. в Києві спостерігався потужний приплив людей, які шукали роботу. Деяке пожвавлення можна було бачити в Харкові, Дніпропетровську та Львові. Сьогодні ж має місце яскраво виражений відтік трудових ресурсів в Євросоюз, збереглася і певна трудова міграція в СНД. Мода на заробітки в ЄС розподілить трудову міграцію не на користь України, і ми будемо відчувати те саме, що і Варшава, Будапешт або Софія років 5-7 назад, коли міграція в країни Старої Європи досягла такого рівня, що в цих столицях почали зникати автомобільні пробки. Відповідним чином на таку інтенсивну міграцію відреагували і ціни на нерухомість.

Думаю, що за 2018 рік середня вартість квадратного метра в Києві впаде за рік на 15-20%. Якщо ж в 2018 році ринок нам підготує валютні сюрпризи, то глибина падіння ринку може бути ще більшою. Такий негативний прогноз буде актуальним до закінчення виборів 2019 року.