3 травня 2018 року банк підписав договір з Міністерством фінансів України про співпрацю на ринку державних цінних паперів і вже 8 травня взяв участь у своєму першому аукціоні з розміщення ОВДП.

Перемога у конкурсі дозволить банку купувати ОВДП безпосередньо на первинних аукціонах з розміщення державних цінних паперів, які проводить Міністерство фінансів України.

Первинні дилери, крім участі в розміщенні ОВДП, повинні забезпечувати викуп не менше 3% від загального обсягу їх випуску та укладення договорів купівлі-продажу на вторинному ринку в обсязі не менше 3% загального обсягу укладених договорів протягом кожного півріччя, а також підтримувати двосторонні котирування за державними цінними паперами на фондовій біржі. Необхідно зазначити, що на вторинному ринку всі розрахунки за ОВДП здійснюються тільки в гривні, а на первинному ринку розрахунки здійснюються у валюті випуску облігацій.

Для покупки ОВДП клієнту достатньо зробити наступні кроки:

  • відкрити поточний рахунок та рахунок у цінних паперах, що є аналогічною процедурою відкриття звичайного рахунку в банку;
  • укласти з банком договір на брокерське обслуговування;
  • вибрати ОВДП (валюта, кількість, термін погашення і т.д.) і оформити заявку на їх покупку;
  • перерахувати кошти на брокерський рахунок.

Після цього банк від імені клієнта укладе угоду, придбає ОВДП і зарахує їх на рахунок клієнта в цінних паперах.

У порівнянні зі звичайними депозитами, вкладення в державні цінні папери має три принципові переваги: ​​по-перше, держава гарантує своєчасне погашення і виплату доходу за облігаціями внутрішньої державної позики відповідно до умов випуску, незалежно від суми вкладень; по-друге, ні з процентних доходів по ОВДП, ні з інвестиційних доходів від операцій купівлі-продажу податок з доходів фізичних осіб не утримується; а по-третє, наявність широкого вибору термінів інвестицій, в тому числі до 5 років, що не дозволяє звичайний депозит.

На сьогодні, ринкова прибутковість державних цінних паперів прирівнюється доходу за депозитами. Рекомендація банку- купувати цінні папери на суму понад 500 тис. грн, в цьому випадку комісії банку за брокерське обслуговування, обслуговування поточного рахунку і рахунку в цінних паперах незначно вплинуть на прибутковість операції.