Гривні допомагали два фактори: падіння ліквідності в банківській системі та проведення клієнтами бюджетних розрахунків. Через останнє експортери були вимушені продавати більше валюти, а імпортери — стримували апетити в її купівлі.

Виграв від такої ситуації Нацбанк, який практично щодня скуповував долар на торгах в «тихому» форматі через Matching.

Готівковий ринок в цей період «жив своїм життям» і особливо на реагував на те, що відбувається на торгах. Основним критерієм для власників обмінників був обсяг платоспроможного попиту з боку громадян, який був не дуже великий.

Заробляли обмінки по долару в форматі «з обороту». А також дуже непогано на євро і рублі в моменти значних коливань котирувань цих валют на міжнародних ринках, що негайно відбивалося зміною котирувань на табло в українських обмінних пунктах.

Через активний продаж валюти експортерами в дні бюджетних проплат на фоні низького попиту ринок налаштований на зміцнення нацвалюти і на наступному тижні, незважаючи на майбутній період викиду Держказначейством відшкодувань клієнтам по ПДВ.

Не варто забувати і про такий вагомий чинник для готівкового ринку, як проведення 26 травня фіналу Ліги чемпіонів з футболу в Києві. Іноземних туристів очікується не менше 60-65 тисяч. Це обіцяє непоганий дохід власникам обмінників, які будуть активно скуповувати валюту у футбольних фанатів.

Фінал Ліги чемпіонів створить ситуативне та різке збільшення пропозиції готівкової валюти, що призведе до падіння котирувань її прийому в обмінниках. Потенційне збільшення пропозиції в кінці наступного тижня вже впливає на поведінку обмінників, які почнуть намагатися занижувати курс скупки долара і євро вже з цих вихідних.

Курси валют в ці суботу та неділю

Котирування готівкового долара будуть в межах: прийом 25,80 -26,00 гривень, продаж 26,05-26,20 гривень. Обмінники по американський валюті будуть працювати в режимі «з обороту» з рівнем спреду в межах до 25 копійок.

Котирування євро. У п'ятницю на 17:00 за Києвом на міжнародному ринку крос-курс пари євро / долар перебуває біля позначки 1,1753 долара за євро і після пробиття психологічного порогу в 1,18 — значні стрибки котирувань цієї пари тривають. Боротися зі зростаючими валютними ризиками фінансисти будуть за рахунок розширення спреда. На цю суботу та неділю вони виставлять курси готівкового євро в межах: прийом 30,322 -30,558 гривень і продаж 30,616 — 30,793 гривні.

Через дуже високу волатильність по євро — фінансисти будуть котирувати євровалюту дуже широко і розраховані «Мінфіном» курси можуть бути ще скориговані в межах до плюс-мінус 30 копійок на євро в залежності від індивідуальних завдань конкретних пунктів обміну валюти.

Котирування по російському рублю. Рубль продовжує залишатися дуже «небезпечною» валютою для українських власників обмінників, хоча і вельми прибутковою. З одного боку — ріст цін на нафту до 80 доларів за барель призводить до поступового збільшення припливу нафтодоларів в РФ, з іншого — санкції Заходу і США вже починають давати свій ефект і перспективи по рублю залишаються досить суперечливими.

Власники обмінників будуть мінімізувати ці ризики за рахунок широкого спреду, продовжуючи працювати в режимі «з обороту».

Котирування на вихідні по валюті РФ будуть наступними: прийом за 1 рубль в межах коридору 0,412-0,416 гривень та продаж 0,417 — 0,419 гривень. Враховуючи нестабільну ситуацію по курсу рубля на світових ринках в ці суботу та неділю — курс прийому рубля будуть як і раніше намагатися занижувати, а ціну продажу залишати на рівні, наближеному до котирувань міжбанку.

Розраховані «Мінфіном» котирування можуть ще мати відхилення до плюс-мінус 0,004 гривні на рублі в залежності від завдань, що стоять перед тими чи іншими точками обміну валюти.