Минулого тижня портал Cheddar заявив, що Facebook виношує плани зі створення власної криптовалюти. Соцмережа навіть створила цілий блокчейн-відділ, який, крім іншого, буде займатися цим питанням.

Facebook не підтвердила, але і не спростувала цю інформацію. Не дивлячись на «мовчання» соцмережі, суспільство почало активно обговорювати плани Facebook. Чим загрожує криптовалюта соцмережі для української економіки, написав засновник Blockchain Hub та біржі Kuna Михайло Чобанян в своєму блозі на НВ.

Корпоративна «валюта»

На iForum я говорив, що як тільки Facebook й Google введуть свої криптовалюти, це стане реальною загрозою національній безпеці всіх маленьких країн.

Уявімо, що Facebook запустив свою криптовалюту. Щоб користуватися новою можливістю, потрібно «прив'язати» до свого облікового запису в цій соціальній мережі свій паспорт. Ще фотографію, може бути — прописку, ідентифікаційний код. Нехай українською або російською мовою — є спеціальні програми, вони знають, як перекладуть на англійську.

Цього достатньо, щоб відкрити криптовалютний рахунок прямо в Facebook. У цій найбільшій в світі соцмережі на кінець першого кварталу 2018 року налічувалося 2,19 млрд користувачів. І ось у тих, хто пройде цю процедуру, — впевнений, що Facebook зробить реєстрацію ще простіше, ніж monobank — з'явиться банківський рахунок. Причому — в валюті, не в гривні!

Крипторахунки в доларах США

Нехай не мільйони, але сотні тисяч українців отримають доларові рахунки. Рахунки, між якими можна сміливо «ганяти» будь-які суми. Які, в свою чергу, неможливо контролювати державою.

Я впевнений, що для «пересічного українця» це будуть будь-які суми. Так, Facebook якісь обмеження введе. Але вони будуть недоступні для середньостатистичного українця. Наприклад, $20 тис / міс. Або взагалі не буде ніяких обмежень усередині системи.

В Україні відразу ж з'явиться чорний ринок, який буде виводити гроші з Facebook в «готівку». Ви приходите в обмінний пункт. Там сидить якийсь верифікований користувач. Ви йому «перекидаєте» баланс на Фейсбуці, а він вам видає «готівку». Причому — теж долари.

Далі буде ще крутіше. Facebook вже давно привернув якусь критичну масу користувачів, особливо в великих містах України. Тому не буде особливої ​​необхідності виводити гроші в «нал». Ви будете просто платити за якісь товари і послуги так само, як, наприклад, в Приватбанку. І ці гроші будуть «крутитися» взагалі десь в «паралельному світі» з точки зору українського законодавства.

Так, наша держава зможе надсилати запити в Facebook, подавати в суди. Але на це підуть місяці ...

І якщо це і буде, то — поодинокі випадки. Уряд не зможе контролювати всіх громадян України.

Криптогривня - краще

Про такий сценарії розвитку подій я попереджав ще в 2015 році. Тому потрібно створювати свою національну криптовалюту, яка буде конкурувати з «фейсбучной».

Якщо поставити себе на місце держави, то відразу ж можна побачити такі конкурентні переваги, умовно кажучи, криптогривні. Наприклад, криптовалютою Facebook ви не зможете платити податки. Її не зможуть приймати юридичні особи. Але по зручності використання криптогривня повинна бути не гірше! Як мінімум — не гірше!

Якщо ж зробити місячне обмеження, скажімо, в 60 000 грн то це буде нікому не потрібна криптовалюта. Вона не «злетить».

У проекту «криптогривня» повинен бути повноцінний банківський рахунок. Без обмежень. Де ви зможете «ганяти» будь-які суми, як в Приватбанку. Тоді це буде цікаво користувачам.

Сам собі монетний двір

Крім Facebook, я впевнений, криптовалюту запустить й Google. У Google Pay вже зараз є конкурентна перевага перед Facebook. Ця мобільна платіжна система вже підтримує безконтактні платежі в партнерстві з такими компаніями, як Visa й Mastercard.

Уявімо, Google запускає свою криптовалюта. І у вас «автоматом» з'являється можливість оплачувати з її допомогою безконтактним способом. Тобто «криптогуглом» можна буде платити всюди, де є безконтакт. Знову ж таки, як і в прикладі з Facebook, такі грошові потоки будуть йти повз нашої держави.

Альтернатива для виживання

Тому Україні потрібно дуже поспішати — бігти в два разів швидше можливого — щоб не просто встигнути, а хоча б не відстати від глобальних процесів. Криптогривню потрібно запускати! Національному банку (НБУ) потрібно це зробити дуже швидко — на «вчора».

Нацбанк досі не запустив національну криптовалюту, тому що побоюється, як це вплине на банки. Але на мою думку, банки «вб'є» не криптогривня, а Facebook й Google разом з Visa і Mastercard.

Крім національної криптовалюти, також життєво необхідна відповідна нормативна база. Це повинен бути ліберальний закон, над проектом якого вже почала працювати група експертів та підприємців під егідою Блокчейн Асоціації України.

Єдиний шанс у нашої держави — створити альтернативу. Так, вона буде гірше — все ж гривня, а не долар. Але, повторюся і підкреслюю, криптогривной можна буде платити податки, її буде приймати без проблем український бізнес. І вона буде локально адаптована.

Інакше Україна залишиться в програші разом з іншими третіми країнами, у яких слабка національна валюта. А це все країни «за межами» G20 — двадцяти найрозвинутіших економічно держав світу.